Thursday, June 29, 2017

setahun lebih berhabuk!!!!!

Assalamualaikum wbt...
haiiiii mr.blog
tudiaaaa dekat setahun dah tak update pape....
gaya macam buzy betul kalah perdana menteri hahaha

Anyway dalam tempoh setahun yang lepas banyak story boleh nak share.. 
banyak pengalaman baru yg best... 
tak kurang juga yang menyakitkan...
well itulah rencah kehidupan kan...
kalau semua okey je  tak mencabarlaaa hidup nie....

Okeylah mr.blog saja nak sapa2 awak awak dan awak kalau2 ada yang masih membaca hahaha....

...tempek sekeping wajah terkini 2017...

elehhhh bajet macam muka lain sangat jaaa hahaha....
Alrite jumpa lagi semua!!!!

Wassalam........... 

Sunday, June 26, 2016

semoga tidak tersalah pilihan



Assalamualaikum....

salam bertemu kembali di blog penulis yang berhabuk... uhukkk uhukk....
maaflaa mr.blog sebab penulis melanggar janji...
selalu je create new post tapi taip2 separuh jalan, tak dipublishkan... 

^________^

okey apa cerita penulis nak share yeaa....
baru2 nie adalah dalam bulan april or mei lebih kurang camtuelah tawaran sambung belajar dipromosikan lagi.....
masa dapat kertas iklan tue mula2 layan tak layan je sebab tengok gitu2 je kan...
tapi lepas di beri penerangan n pendedahan tentang tawaran yang mereka buat nie alahaiiii penulis jatuh hati laaa pulak.....

manakan tidak... lama sangat2 dah penulis tunggu saat nie.....
mencari2 peluang ini..... tapi di sebalik hendak buat keputusan nie banyak perkara yang difikirkan....
mula2 try slow talk dengan parents dulu.. ingat lagi time tue dalam kereta..

penulis : abah... program yang depa buat kat pejabat agama baru2 nie.. depa offer sambung belajar khas untuk guru2 kafa sahaja..... depa bukak offer utk 40org sahaja...

abah : depa buat kelas dekat mana nanti????

penulis : kalau mengikut apa yang di terangkan semua kelas akan buat di kolej komuniti bagan serai je... lecture yang akan turun sini....

abah : haaaa kalau camtue apa lagi.... isi borang cepat.... dekat sangat dah... elok laaa tue.... xdelah nak berulang jauh2 sgt....

see di situlah faktor utama kenapa penulis sendiri terbekenan dan terjatuh hati dengan offer yang diaorg buat nie....
sebab diaorg buat kelas dah dekat sangat dengan rumah... beribu2 berjuta2 rugi sangatlaa kalau penulis masih tolak peluang yang dah ada depan mata nie....

menanti hari tarikh tutup pendaftaran...
ehhhh senyap jaa groups usrah kafa nie... takde sesapa sebut pasal nie pown....
 takde sesapa berminat ke???
penulis sorang je ke yang berminat.....

mulalah penulis tercari2 nombor geng2 yang muda belia n bujang2....
xsangka mostly jawab : ehhh ade ehh cakap pasal sambung belajar... xpasan laaa.... xde amek pown kertas dia... hihi dok belakang.. sembang je...
time tue penulis rasa dahsyatnyaaaa kau... dekat 3 jam program menyembang je memanjang kat belakang???? baik xyah datang program... bwt penat n rugi duit minyak je cik kak oiii =="

bila tarikh semakin mendekat tup2 ade lagi satu program dan di selitkan lagi sekali pasal tawaran sambung belajar nie...
kali nie orang kuat pengasas PPMDR tue sendiri turun terang satu per satu.....
nampaknya kali kedua nie, yang mendengar terkesan sikit... borang ade 40 je menderu pakat gi isi kan....
time tue hati penulis semangat jugaklaaa coz rakan sekerja yang satu sekolah pown pakat isi borang...
dalam hati syukur alhamdulillah.. ade geng huhuhu......

semakin hampir tarikh yang di tunggu.....
untuk konfirmkan betul2 berminat akan ade sesi pendaftran serta yuran pendaftaran sebagai mana di tetapkan tarikh2 sekian......
penulis pown mulah tanya balik kawan2 yang beriya2 pakat isi borang rietue... alih2 semua pakat tolak....
geng2 rakan sekerja satu sekolah pown pakat tolak...
haaaa sudaaa hati penulis nie dok kata maii tarikh yang depa suruh daftar nie silap haribulan aku sorang je yang datang.....

ustaz sekolah penulis nie isi jugak borang....
risik2 kabar dia datang tak masa daftar nanti...
dia kata InsyaAllah.... haaa mujurlaaa ade jgk sorang yg kita betul2 kenal nie nak join....
tapi jauh di sudut hati alahaiiii mana geng2 muda belia nie... pakat xnak sambung ke depa nie...
susah kot nak dapat peluang camnie....
tak tahu lagi geng perempuan sapa je yang nak ada...
maka pada tarikh yang ditetapkan pasrahkanlah jelah diri pergi pejabat agama untuk urusan pendaftran nie....
Alhamdulillah mujurlah ada jugak geng2 perempuan...
okeylah walaupun tempat kerja yang lain tapi masih daerah yang sama kira cukup baiklah tue....

abah ada jugak tanya dua hari sebelum nak gi daftar

abah : sapa je lagi yang hang kenai nak pi esok..
penulis : entahlaaa abah.. kwn2 sekolah tinggal ustz sorang jaa.. yang lain semua tolak...
abah : laaaa pastue tinggal bapa orang je esk??? kalau sikit sngat jadi ke depa nak buat....
penulis : tak tahulah abah... kita tengok jelah apa nak jadi esok....
abah : takpelah kak... jangan ikut kawan sangatlah bab2 nie... pikir untuk diri sendiri dulu..
masa depan sendiri dulu....

yeaaaa... kalau ikut  kawan mungkin penulis tolak jugaklaaa...
tapi bila d pkir2 berulang2 kali bkn senang peluang nak smbung belajar dekat tempat sendiri....
lecture yang datang turun cni.. fuhhh bkn senang kan... sbb selalunya kalau nak belajar kita yang kena cari tukang ngajar.... memang susah nak dapat peluang macam nie lagi....
kerja, kerja jugak... belajar belajar jugak....

dapat beg pembakar semangat


maka di saat itulah pilihan sudah di buat....
dengan restu ayahanda dan bonda moga penulis tidak tersalah membuat pilihan....
biarlah lambat sedikit dari orang lain... namun kita juga masih boleh ada sesuatu seperti orang lain juga....
wajah mak abah laa paling ceria bila penulis kata nak sambung belajar.....
lama... sungguh lama.... hampir 6tahun penulis menunggu saat untuk membuat keputusan ini....
satu keputusan yang hati penulis rasa tenang...
satu keputusan yang mak abah penulis juga rasa tidak rasa terbeban...
almaklumlah zaman sekarang semuanya duit...
jadi bekerja sambil belajar... at least penulis boleh bayar yuran ansur2 guna duit sendiri.... mak abah support sikit2 dari belakang....

hari pertama kelas dan orientasi terus dapat assingment.... hahahaha
tajuknyaaaa masyaAllah.... membaca helaian kertas assingment dengan penuh tanda tanya...
nak buat camna... bentuk dia camna..... macam mana itu macam mana ini... itu jelah persoalan2 yang keluar dari kepala penulis....
kelas first tak jumpa dengan lecture lagi pown...
tapi tajuk assingment dah dapat... tarikh last hantar assingment dah tahu....
dan paling best tarikh periksa untuk sem 1 pown dah adaaaa.....
haaaaa amek kauuu punya advance... satu habuk pown xbelajar lagi... tarikh peksa taw dah huhuhu.....

apa2pown jauh di sudut hati rasa bersyukur sangat2 dengan peluang yang Allah beri nie....
masih2 blur tue biasalah... penulis nie memang buat muka tak malu je tanya habes kawan2 yang pakat dah grad hampa buat assingment camna...
lebih baik buat2 bodoh tak tahu... daripada kau berlagak pandai tahu semua hakikatnya kau tak tahu pape.....

kenalan baru untuk perjalanan kita bersama selama 4tahun 4bulan


akhir kata..... doakanlah Allah permudahkan niat murni kami semua untuk menuntut ilmu nie...
moga di akhir perjalanan kita nanti, seramai ini juga bilangannya.......
4tahun 4bulan... macam2 akan kita tempuhi...
moga kita sama2 saling membantu dan terus kuat hingga ke penghujungnya.....
biar kita meriah naik pentas sama2 okehhh.....

wallahualam.....
Moga Allah meredhai pilihan kami ini... amin.......

Thursday, March 24, 2016

rambut sama hitam.. hati lain2....


bila sudah masuk alam pekerjaan... memang kena ada satu semangat yang nekad dan tekad melaksanakan kerja tue dengan bersungguh2....

penulis bertaaruf dengan lagi seorang yang baru terjun dalam bidang nie awal tahun 2016....
baru beberapa minit berbicara dia sudah mula menyuarakan apa yang dia rasa sepanjang dia bekerja selama baru 3bulan nie....
dia sudah mula menyuarakan rasa kenapa begitu begini... kenapa macam tue kenapa macam nie... dan kepelbagaian lagi tanda tanya...
penulis hanya tersenyum.... faham dan sangat faham apa yang dia rasa sekarang... dan  itulah juga apa yang penulis rasa 5tahun yang lepas, masa mula2 bekerja.....
penulis sudah terbiasa membesar dengan suasana bekerja sebagai anak seorang pendidik sebab emak abah penulis seorang guru.... melihat macam mana mereka berkerja... komitment mereka... korban masa mereka... korban wang ringgit mereka.... lebih banyak masa di tempat kerja berbanding di rumah... dan semualah dari penulis kecik sampai dah berusia 25tahun sekarang...... sampai tahap penulis dah tahu sebagai pendidik apa yang penulis patut buat dan penulis tak boleh buat berdasarkan pemerhatian penulis pada emak dan abah......

jujur kata emak n abah adalah guru yang sangat disiplin....
kalau ada kerja kena hantar esok... hari nie mesti kena settlekan....
kalau esok berjanji program jam 8:30pagi... jam 8:15pagi emak abah penulis dah sedia.... abah adalah insan yg paling2 "pantual" .... klo kata jam 2:00ptg... 5minit sebelum jam 2 mesti siap dah... kami di rumah macam tue... kalau abah kata pukul 5ptg nak keluar... WAJIB WAJIB WAJIB semua ahli dalam rumah siap sebelum pukul 5ptg ... kalau tak siaplah dalam kereta nanti... macam kena marah dengan guru disiplin hehe... itulah abah... dan penulis sendiri terikut2 cara abah.... kalau berjanji dengan kengkawan nak keluar... 10minit sebelum masa yang dah janji tue memang penulis dah siap sedia...... pastue tetiba kawan yang berjanji buat halai balai bak kata yang kita selalu guna "janji melayu camnielaaaaa" 15minit pertama mungkin dapat bersabar lagi... tambah 15minit kedua kesabaran semakin menipis n 15minit ketiga kalau tak sampai2 jugak tak habaq pape... call puluh kali tak dapat, mesej tak reply2... kirim salam jelah kawan oiiiittt... akan dtg mungkin susah dah nak janji2 kuar lagi kohkohkoh.........

okeh2 berbalik cerita kerja.... macam tuelah penulis rasa masa memula masuk kerja....
penuh dengan persoalan2 yang xde jawapan.....
ehhh kenapa buat camtue???
ehhh boleh ke??
ehhh fikir dia je ke???
ehh tak ada rasa amanah tue atas bahu dia ke???
ehhh itu bukan kerja dia ke??? kenapa suka2 bagi orang lain???
ehhhh mudahnya lepas tangan camtue jee????
dannnn banyak lagi laaa ehhhhhh nya

bila dah masuk tahun ketiga n ke empat barulah penulis faham rentaknya bagai mana.... yang baik kita ikut yang xbaik kita cuba ubah slow2... tak boleh terus2 mengejut sebab "orang2 lama" depa memang susah nak terima perubahan dan penambahbaikkan.. depa nak buat kerja setakat tue je sebab nak pikir mudah.... kita yang jiwa muda remaja sihat tubuh badan nie sebolehnya kalau perkara dah baik kita buat persediaan untuk menjadi lebih baik.... sampai bila hidup nak statik je takde perubahan kan??? bila hidup nak maju betul tak???
okey fine mungkin itu penulis je yang pikir.. depa tak hahaha......

memang kadang2 tue stress nak mendengar, melayan, menghadap karenah2 mereka yang 'annoying' tapi kena jiwa kental... hadap je semua.... yang penting tanggungjawab dan amanah mengajar anak2 tue terlaksana... selalunya bab2 stress, ngelat mengelat nie bila adee kerja2 sampingan yang tak melibatkan mengajar budak2 pown....

jadi penulis ambil pendekatan mengajar, fokus je ngajar... target apa yang sepatutnya budak2 boleh dapat..... jangan campurkan hal peribadi dengan kerja... jadi walaupun budak2 kata penulis nie garang... cewahhh bajet jelah hampa kata kita garang.. mai ajak bergambar elok je mai serbu semuaaa kan hehehe


bebudak darjah 4 tahun 2015

bebudak darjah empat n darjah satu tahun 2015


akhir kata di sini penulis sekadar  hendak menyebarkan aura2 positif kepada mereka yang baru terjun dalam bidang nie... jangan cepat melatah... hati n jiwa kena kental sikit okehh..... bohonglaa kalau kata semua orang suka kita... mesti ada yang benci kita juga... so enjoylah kerja dengan melayan karenah budak2 dalam kelas... bab rakan2 sekerja tue kita slow2 terima dan ubah kemudian yeahhhh......

selamat menggalas amanah baru!!!!!!!
snap dekat tempat kerja sekeping.. smile!!!!


Friday, March 11, 2016

half of my life



Penulis ada satu perasaan yang pelik...
apakah???
sejujurnyaaa ku tak bisa hidup tanpa ada kamu ehhh ke laut hahaha.....

sejujurnya penulis LEBIH SUKA BEKERJA DARI BERCUTI...

perghhhh mesti ada yang macam :

"apa kes dia nie... orang cuti laa best.. dia nak kerja plak... ohoiii jangan rajin sangat "

sebenarnya bila cuti lama2 sangat penulis bosan duduk rumah......
nak bergaduh ada mak abah je kat rumah... takkanlah nak bergaduh dengan diaorang....
nak bersembang pown dengan mak abah je... bukan semua cerita gila2 kita mak abah nak layan......
nak tengok tv je pownn ishhh penulis bukan jenis tengok tv.... 

kekadang dah macam orang gila pown ada... duduk dalam bilik cakap sensorang...
imagine ada orang tanya soalan.. then kau jawab dengan penuh rasionalnyaaa...
fuhhhh dah macam ade simpton2 orang tak berapa nak betul....
cuti weekends dua hari pown rasa lama gila nak habis....
dok mengira waktu cepatlaaa hari isnin....
penulis nak kerja...
penulis nak buat sesuatu dari terperuk saja dalam rumah nie.....

yeahhhh mungkin salah satu sebab penulis bujang lagi agaknya...
masih duduk dengan mak abah......
adehhhh malas dan menyampah betul nak jawab soalan 
"bila nak kawen.. bila nak kawen...."
sebab penulis takde jawapan untuk tue....... 
xtaw bila di mana dengan siapa dan semualaaa adik2 beradik dengan soalan macam tue.......


penulis dan kerja berpisah tiada 


bila time kerja penulis boleh fokus pada kanak2 ribena nie ja....
lupakan seketika tentang masalah diri......
fokus fokus fokus untuk kekanak nie faham apa yang kita ajar....
award untuk diri sendiri bila apa yang kita ajar dari bab satu sampai yang terkini diaorang boleh ingat pengertian dan beberapa perkara tertentu....

bila bekerja dapat lupakan seketika berfikir akan nasib diri....
apa nak jadi.... kenapa macam nie... kenapa diri penulis menyedihkan... kenapa kenapa kenapa...
sungguh banyak persoalan yang penulis sendiri tak tahu jawapan dan charge2 nagatif tue pown senang betul nak melekat bila duduk sensorang......

peluang yang Allah bagi sekali seumur hidup ini... manfaatkanlah sebaiknyaaaa..... 

Thursday, March 10, 2016

RULE baru!!!!



Salam bertemu kembali.....

Rasanya penulis memang dah ke laut betul bab nak update blog nie selalu...
bila di scroll balik apa yang penulis ada share kat sini dari tahun 2009 sampailaa ke hari ini...
memang tahun2 sebelum nie punya cerita penulis sendiri tertanya 

"seriusly aku kena hadap semua tue?? "

"betul ke aku pernah pergi aktiviti mcm tue??"

" mcm nie ke cara aku berfikir time tuee... fuhh budak2 sgguh"

macam2 ada yang buat penulis senyum sorang2...
ada juga yang bwt penulis bergenang air mata...

hidup bukan semua sentiasa hepi...
bkn setiap masa bersedih...
ada pasang surutnya...

jadi mulai saat ini penulis nak cuba bwt satu RULE baru...
seminggu sekali... wajib update....

walaupun xde pembaca.. lantaklah.....
janji penulis boleh tulis sesuatu di saat ketika perkara2 yg terjadi tak mampu penulis luah dgn kata2.....

yang baik ambil pengajaran
yang jahat dan buruk buang jauh2.....


one more thing....
penulis akan berusaha menaip tanpa "short form " 
terpengaruh sangat2.... 

selamat malam dunia.....
12;48am - mata masih segar-

Monday, March 7, 2016

already 2016?????


Assalamualaikum.....
salam menjenguk mr.blogku tersayang...
sorrylah darling lama betul I abaikan u... cewahhh hahaha

Pejam celik pejam celik 2016 sudah.....
so apa perancangan penulis untuk tahun nie....
sebenarnya banyak perkara yang penulis perlu realisasikan pada tahun ini kalau ikut pada plan 5tahun yang lepas.... tapi semakin lama bila semakin hampir dengan masanya penulis rasanya bukan mudah nak realisasikan apa saja yang kita rancang atau impikan....
50% berjaya 30% halfway 20% gagal... hehehe =_="


masuk tahun nie bila ada yang tanya penulis 
"dah bapa tahun kerja sini"
penulis "tahun nie dah masuk tahun ke 5"

gulppp!!! 

sedar tak sedar lama jugak rupanya penulis sudah terjebak dalam bidang nie.....
setiap kali orang tanya n penulis jawab, lepas tue penulis akan tertnya2 diri penulis kembali...
"selama tempoh 4tahun yg dah berlalu apa je yang aku dapat??? apa je yang aku belajar??? apa je yang aku buat untuk improvekan diri aku???"
macam2 soalan yang bertubi2 datang dan sejujurnya penulis masih tercari2 jawapan yang sebenarnya..... adakah jawapan ikut kata hati atau jawapan yang memang penulis tak pasti apa di sebalik kebenarannya......

Penulis memang suka memerhatikan orang sekeliling tak kiralaa yang tua ke.. muda ke.. mak2 orang ke bapak2 orang, anak2 muda ke budak2 sekolah ke budak2 ke n sapa2 jelah semua penulis suka perhati.... dan penulis memang belajar sesuatu dari pengalaman orang lain....
Kehidupan sebenar dunia....
dulu2 nampak macam bestnyaaaaa life nie... tapi bila dah semakin berusia 'uhukss uhuksss' baru penulis tahu apakah itu realiti kehidupan.....


ADA MASANYA......

Ada masanya kita rasa bahagia...
Ada masanya kita rasa stress gila....
Ada masanya kau rasa nak meletup marah orang tapi kau tahan diri sampai sakit urat2 kepala sebab just want to respect mereka yang lebih tua dari kita....
Ada masanya kau rasa dihargai...
Ada masanya kau rasa dipergunakan untuk memudahkan kerja mereka...
Ada masanya kau hanya di ingat time mereka memerlukan dan mereka hilang tanpa kabar berita bila mereka tengah hepi.....
Ada masanya kau akan rasa kehilangan tapi kau just buat2 tabah....
Ada masanya kau terasa hati tapi kau pendam n masih tersenyum tanpa siapa yang tahu apa yang tersirat dalam hati kau.....
Ada masanya orang lain cukup selesa berkongsi cerita dgn kita tapi tiada siapa yang faham isi hati kita bila kita tengah berduka.....

Ada masanyaaaaaa

Begitulah seterusnya seterusnya dan seterusnya......

Siapa ada follow fb @ ig penulis yeahh penulis mengaku memang banyak gambar2 penulis share mostly tentang aktiviti penulis berkaitan kerja.....

Pernah suatu ketika masa penulis pergi ziarah ke rumah seorang murabbi penulis 

murabbi :
" kami suka betul tengok fb 'penulis' "

penulis :
" kami?? macam ramai je bunyinyaaa.. seram jugak tue "

murabbi :
" yealaaa kekadang tentang 'penulis' masaklaaa... kekadang pasal mr.flx dialaa.... tapi yang paling best bila part dengan budak2 kat sekolah tue.... byk sungguh bergambar siap selfie2 lagi... seronok betul saya tengok... nampak 'penulis' betul2 enjoy je dengan kerja penulis "

penulis terdiam sejenak.... sekadar tersenyum...
tertanya sendiri...
enjoy???? seriusly penulis ENJOY????
sebenarnya itu adalah terapi hati....
yeaaa TERAPI HATI !!!!!
bertahun makan masa terapi hati dgn selalu berkata pada diri :
"okeylaa walaupun engkau TAK PANDAI, TAKDE CLAS, TAK GRAD, BODOH , TARAF EDUCATION LOW  tapi ada jugak sesuatu yang kau boleh buat untuk manfaat orng lain.... "
tak banyak.. sikit pown jadilah... tak nampak di mata manusia biarlah.. tapi nampak pada pandangan Allah itu dah cukup baik....

Mesti ada yang kata.... 
"alahhh penulis... relax laaa citer lama kot!!!! kami tak kesah pown... "

penulis mampu sekadar tersenyum sumbing
relax??? tak kisah???
hurmm tak kena pada diri dia... 
takpelah...
dia tak tahu betapa merana diri nie nak cuba bertahan sejauh nie.....
ini pown tak tahu bapa lama nak kukuh.....
silap hari bulan.. bertahun2 cuba kuat datang sorang mai cucuk dengan jari je dah jatuh berkecai penulis nieee.....

Dan sekarang semakin lama Allah bagi penulis peluang dan secebis kekuatan untuk terus move on with ur life n try to ignore others yg mcm tak sayang mulut tue.....

Lain orang lain rezekinya..
lain orang lain caranya Allah nak uji...
yeahhh maybe ini salah satu ujian Allah dekat penulis supaya behave behave behave n fikir fikir fikirlah dengan matang...
belajarlah untuk jadi seseorang yang dewasa dan berfikiran rasional tentang hidup....
2016 bukannya masa untuk kebudak2an lagi...
bukannya masa nak enjoy2 mcm kanak2 ribena lagi.....
banyak perkara yang perlu di fikir
banyak tanggungjawab yang perlu dan bakal di galas tanpa sedar.....

jadi wahai penulis
masuk 2016 nie teruskanlah dengan hidupmu...
yang kurang2 kita tambah baikkan...
yang negatif2 kita cuba kurangkan...
kalau ada yang membenci biarlah dia terus begitu kerana siapalah kita sangat kan...
yang penting penulis tahu apa penulis buat... apa yang diri penulis nak.....

sekian pembuka cerita tahun 2016!!!!!!!!






Thursday, October 15, 2015

huuu cak!!! ape citer tahun nie???



Assalamualaikum wbt
kepada semua pembaca2 sekalian (cewahhh bajet macam ramai  ~_~ )
Akhirnya akhirnyaaa tuan kepada blog ini kembali merajinkan diri menerjah mr.blog yang setia lagi hensem ini untuk cuci mencuci vacum memvacum sikit sawang mayang yang ade kat sini... en.spider dah dah sila gi main jauh2 kalau taknak masuk dalam vacum niee ^^

Last post december 2014.... masyaAllah masyaAllah...
ape punya pemalas penulis blog niee kohkohkoh ><

First of all... cewaahh speaking plak... takyah nak mengada.. ke laut semua pembaca nanti...
gaya bahasa yang penulis bakal karang sampai sapa yang baca nie tak larat nak baca laa japgi ialah gaya bahasa yang santai ..... ayat skema2 fakta2 tue nanti2 laaa penulis karang lain....
kali nie punya post memang ejaan out... exam bahasa memang fail terus hohoho (ampun2 klo ade ckgu2 bahasa melayu terbaca post2 saya nak mengarut japgi nie)

relax2... santai2... senyum2...

JANUARI 2015

ape je yang penulis buat dalam bulan nie....
ahaaaaa projek besar bersama rakan kongsi huhuhu
asalnya dulu macam plan main2 je... tapi bila dah mengjangkau tahun 2015 rasanya tak perlu main2 dah... kena take serius... umur pown makin tua dahhh.. sedar2 diri sikit...
maka dengan niat awal kita pergi sesama sebab
1) nak ada kawan utk bersama stay situ dari pagi sampai petang.. dahla dua hari berturut2...
2) takut harga lagi mahaiiiii... hahaha niat nie memang xboleh blah langsung... jahat sangat...
3) masing2 mak dah bising hohoho... kalau tak gi sekarang akan datang susah nak permudahkan urusan... so kita jalan sesama..... tapi 'urusan' tue???? haaa pepandailaa masing2 urus sbb bab tue kita xtaw bila nak sampai pada hari, bulan dan tahun yang berbeza mungkin suatu hari nanti... hehe

yeahhh pakatan rakan kongsi ^^


dekat hujung2 bulan ceritera bidang yang penulis dah terlibat nie pulak....
" MAJLIS GRADUASI KIBAK DAN KIJAF "
masa memula dapat surat dan pakat kecoh tue penulis nie jahat jugaklaa memikir betul keee pakat nak buat cam student2 konvo tue.....  selalunya wakil guru besar je naik pentas ambil sijil2 tue...
tapi serius kali nie pihak yang menguruskan buat betul2 ala student2 pakat grad tue...
lagi dekat majlis lagi macam2 peraturan depa kasi...
pakai baju nie.. pakai kasut sarung.. tudung warna nie... kamera2 henset di larang semasa majlis penyerahan sijil berlangsung sbb dh ade photographer profesional yang akan amek gambar..... duduk ikut senarai nama yang disediakan.... haaa amekk kau.. macam2.... lastly okeylaa not bad untuk penulis dan senior2 rakan sekerja feel ala2 majlis konvo gitu.... sepanjang majlis henset di larang.. lepas majlis??? haaa pakat melaram sarung segala jubah yg ade n amek gambar hihi..... yang jiwa2 muda remaja nie biasalaa dah takde orang sangat mulalahh keluar perangai memasing

biru di sana cni


FEBRUARI 2015

setelah plan demi plan... akhirnyaaaa dapatlaa jugak berjumpa.... first time bwt ladies je yang join... yang lelaki??? malu2 kucing sebab tak ramai bleh join jadi sekerat dua yang tinggal hai hai bye bye jelah dalam wassup group.....

bulatan cinta ^^
di sebalik kegembiraan dapat berjumpa kawan2 nie Allah uji penulis dengan sesuatu....
hurmmmmmmmm fon yang umurnya tak sampai 2bulan hilang!!!!!! tak tahu tercicir d mana...
tahap ralat jangan tanya laaa.....
yang bestnyaa pulak sepanjang kita jumpa tue gambar kita posing sana posing sini celah2 pokok laa...
celah2 rumput laaa bajet macam filem hindustan gitu... sekelip mata lesap bersama fon ku ituuuu huhuhu....
memang satu je gambar yang di post dalam group wassup... and selebihnya plan nak wassup lain yg group kita2 je perempuan sebab telah2 gambar2 kita yang syok sendiri sesama takkan nak share dalam group classmate tue plak kan......
so.......
mereka yang naik kereta sekali penulis tahulah betapa gelabahnya hatiku , dgn tangan yang masih terketar2 pecut kereta patah balik gi taman tasik dengan hasrat dapat ketemu balik fon di situ.. tapi semuanyaa sia2.....
angan2ku musnah!!!! hohoho
balik je rumah ade yang mesej : liyana jangan lupa gambar taw..... jangan send taw gambar....
bila d reply : koranggg fon hilang....
semua macam biar betul bila?? di mana?? tak nampak jatuh fon?? ada dalam bakul berkelah tue kot.... sekian sekian sekian.... hadoiiii semua dah gelabah huhu.... apakan daya... ada hikmah di sebaliknya...
mungkin nak suh kita gathering reramai macam nie lagi kot... siapa tahu kan....
maka itulah satu2nya gambar yang adaaa....


berjaga-jaga setiap 14 feb akan ade yang MATI...
apaaaaa??? siapa yang MATI??
well LESEN MEMANDU laaaa... nak kena gi renew hehehe
yeahh tahun nie penulis dah dapat lesen memandu keras macam mykad tuee.....
bye2 lesen yang liminit hehe
buat tempoh 3tahun terus.... senang... xdelah 'mati' tiap2 tahun......
~ntah pape~

14 FEB tarikh penulis bertambah tua ><
dulu2 masa di MATRI ada sorang classmate besday dia sama dengan penulis
mai SABAR 2tahun ade jugak sorang kembar tarikh hari lahir niee

~a wish ~

geng2 bidadari MATRI wish nama penulis sekali dengan dia okey lagi.... tapi bila SABARIAN FAMILY wish besday penulis, sekalikan nama kami di situ.... okey fine!!!! janggal gilaaa hahaha =="



pakteh nak kawen daaa!!!!!
pabila cuti sekolah bermula maka kenduri kendara akan muncul hehehe...
pakcik sedara ku nak kawennn sudaaaaa
kalau sebut je pakcik mesti kebanyakkannya akan fikir ooo berusia dah... kawen kali kedua ke???
actually pakcik sedara penulis nie takdelaaa tua sangat... beza dua tahun je dari umur penulis huhuhuhu....
klo ikutkan macam abang2 je kawen.. tapi sebabkan salasilah dalam family dia pangkat pakcik so nak taknak tua ke muda ke dari kami pakcik tetap pakcik yeaa pakteh walau jiwa muda belia hehehe

dikelilingi anak2 menakan yg beza umur setahun dua

sedara mara sepupu sepapat sebelah family abah memang takde dahh yang kecik2... semua besar2 sebaya atau "segagan" je orang utara sebut...... lepas sorang2 nak kenduri kan... coming up next??? siapakah???

sepupu sepapat ~ kenduri belah perempuan~ tuan rumah xkasi masuk lagi~ berpanaslaa kitaorg ~

kenduri sebelah pihak lelaki ~kami dalam rumah wefieee menyempat sentiasa ~



MAC 2015

rakan2 sekerja nak sangat2 pergi langkawi... tapi taknak bawak budak2... nak gi kita2 je.... konon nak shopping sakanlaa tue... maka terjadilah plan ke langkawi bersama mereka.... dahsyat depa masa pi dah bawak beg roda... katanya senang nak bawak masa balik nanti... nampak!!!! depa susan plan baik punya...
penulis yang join sekali nie seakan-akan menjadi anak2 diaorang je..... tunjukkan jalan... cewahhhh padahal last gi langkawi masa umur form 2 ke form 3... ntah tahun bila laa tue huhuhu....

di antara destinasi yang diaorang nak cuba apa lagi cablecar laaa.... tengok dari jauh semua pakat seram sejuk... tingginyaaaa... ada sorang kak tue memang ngaku kalah dahh... taknak naik terus hoho... jadi penulis selaku anak2 dia nie temankanlah dia di bawah.... tapi kat bawah kawasan cablecar tue ade muzium 3D.... baru wujud muzium tue katanya... okeh bila masuk muzium 3D nie memang kena muka tak malu untuk amek semua gambar2 yang ade di situ.... kalau segan2 xde gambarlah kau dalam muzium tue...

~ ehemmm nak berkenalan bleh?? saya solo lagi niee ~ kihkihkih ~

APRIL 2015

ada apa dengan 1 APRIL?????? kecoh satu malaysia..... bohonglaaa kalau kata 'saya tak tahu pown'
sapa tak kenal tak lain tak bukan mr.GST memunculkan diri.... hahahaha
kecoh oiii kecoh satu malaysia.... manakan tidak memang semua akan terasa dengan kewujudan mr.GST nie...... "hang suka ka benci ka hang kena terima jugak kehadiran dia dalam hidup hang"  berbahagialah bersama hingga akhirnyaa kahkahkah.....
tarikh keramat nie betapa ramainya rakyat Malaysia yang pakat share gambar2 resit pembelian.... padahal sebelum nie tak pernah sesapa nak share pown apa yang pakat beli... penulis pown terjebak sama hohoho
dulu2 duit 5sen orang dah tak pandang sangat..... tapi sekarang 5sen itu amat bernilai.... jangan di campakkan merata2... resit first yang penulis ada lepas mr.GST nie muncul..... mentela'ah resit demi kehadiranmu wahai mr.GST...

hurmmm


MAY 2015

permulaan bulan mei.... rindu kengkawan STPM!!!!
walaupun duduk dekat2.. kerja dekat2... tapi nak berjumpanya masyaAllah kemain susah....
palan dari ntah bulan bapa... bulan nie jugak baru menjadi.....
dengan penuh harapan penulis and the geng nak lepak2 dekat kedai yang kitaorang target... alih2 kedai tue tutup!!!!! fuhhh mati akal jap nak ke mana... please taknak KFC  ~_~
jadi memasing buat keputusan kita melenconglaaa sampai ke taman pekaka @ dkt2 dengan USM transkrian tue..... bukan pe nak cari kedai yang paling kurang kami nak lepak 2 atau 3 jam... hohoho bagus betul anak2 dara nieeee ><

~ 4 sekawan ~
di antara topik perbualan
1) apa citer@ isu terkini sekarang
2) plan ape lepas nie... dalam masa terdekat n masa hadapan...
3) cikgu2 kita apa kabar agaknyaa...
4) kawen (haaaaa topik nie klo tak bincang tak sah haha)

lepas makan2 minum2 sembang2... dah bayar kat kaunter tengok jam alaaaa awal lagiii.... maka 4sekawan nie pown mulalah pergi cari port nak syok sendiri berposing di sana sini... okeylaa kenagan untuk tahun nie punya cerita... tahun depan taktaw lagi... tup2 ada yang bernikah dah ke... mau susah lagi nak lepak2 camnie kannnn ^^

stpm 2010


penangan bila sekolah kebangsaan buat program... pergi sekolah.. sekolah sunyi sepi..... dah dekat pukul 3petang pelajar yang datang masing boleh kira dengan jari je lagi...... okehh memang dahsyat ini kanak2 ribena... pakat takmai semua.. yang terlibat telahlaa takde.. yang tak terlibat join sekali memonteng..... hasilnya tukang mengajar masuk kelas sambil tercari-cari mana anak2 aku nie???? kerusi meja je banyak....
jeng jeng jeng di celah2 kerusi dan meja muncullah hanya 2orang daripada 33 orang.... inipown sebab depa sekolah kebangsaan lain... kalau tak mau tukang ngajar mengajar bayang2 je rietue....
pabila tukang ngajar pown lost sikit apa nak ngajar dekat dua kerat yang datang nie... maka kita belajar santai2 ajelah... relax2 gelak2 suka2 makan2... memang sukalaaaa hampa dua....

selfie 1 -bila dah bosan-

selfie 2 - lihatlah kemeriahan kerusi dan meja yang ada huhu -



ada orang tue tup tup nak bertunang......
seriusly????????
masa memula dia cakap tue mendengar dengan perasaan blur2 sikit...
rasanya kita baru je sembang yang kata : mak dah bising, buat istikharah, kenal camtue, dia nak datang rumah, bla bla bla bla.......
pastue nak tunang... masyaAllah jodoh kalau nak sampai cepat je... mudah je perjalanan yang Allah kasi...
yang paling best jodoh yang sampai bukan orang yang dia istikarahkan yang dia sembang dgn kita... bukan orang yang beriya2 nak datang jumpa family tapi tak sampai2...... tapi orang lain.... Allah temukan jodoh dengan orang yang tak di sangka..... Alhamdulillah...... moga awak yang kalau terbaca part nie... jangan susah2 hati yeaa..... semoga semua yang dirancangkan untuk membina ke arah hubungan yang halal dan lagi berpahala itu dipermudahkan semuanyaaaa... Amin.... ^^

kek untuk majlis awak rietue >_<

16 May

hari guru hari guru....
yeahhh hari memperingati dan menghargai mereka yang berjiwa pendidik..
bila dah terjerumus dalam bidang nie, penulis dapatlah merasa sendiri kehangatannya(cewaahh)
masuk je kelas... lepas sorang, sorang datang ke depan dengan memberikan sesuatu.... berapa bayak perkataan terima kasih diungkapkan pown entahlaaa.....
dulu2 zaman penulis bersekolah kita yang bagi dekat2 cikgu2 kita... sekarang penulis dapat rasa sendiri macam mana perasaan tue bila di serbu secara tiba2 huhu....
terima kasihlah semua kanak2 ribena.... sebenarnya hadiah untuk semua jiwa pendidik nie cukuplah sekadar beri perhatian yang baik semasa sedang belajar dan dapat result pomm pommm kebabommm!!!! haa itu memang hadiah paling bermakna selamanyaaa hehehe......





Ihtifal owhhh ihtifal...
Tahun nie penulis menyahut cabaran untuk melatih bebudak tilawah Alquran.... hurmmm penulis bukan teror pown bab2 taranum Alquran nie... tapi semua tue penulis tolak tepi... apa guna ada teknologi2 canggih kalau tak reti dimanfaatkan sebaiknya kan???? maka bermulalah mencari dan menyelongkar segala taranum2 surah2 yang berkaitan.... hasilnya memang ada yang kita nak ada yang kita tak dapat... Alhamdulillah Allah memang tulis penulis di saat akhir ada sorang adik junior zaman sekolah nie sudi nak tolong ajarkan.... syukur!!!!! serius sangat respect kepada mereka2 yang ada kelebihan bertaranum kalam Allah... sungguh indah tak terkata..... walaupun penulis takdalah nak diorang menang, cuma nak diaorang ambil penyertaan nie sebagai pengalaman.... menang kalah adat pertandingan.... kalau semua nak menang sapa nak kalah betul tak???? apa2 pown tahniah semua yang terlibat!!!

pengalaman dan kenangan ~ tahniah semua ~


JUN 2015

Apa kisah yang ada dalam bulan jun nie.... sambil recover dalam kepala, sambil belek2 gambar yang di snap pada bulan jun.... apakah yang ada????? alahai macam takde pape yang menarik je hahaha...
sebenarnya bulan june nie agak buzy dengan kerja menanda kertas exam kekanak ribena dan melengkapkan rekod prestasi diaorang dalam kad laporan tue.... bulan yang mana pen merah akan habis dengan cepatnya dan kalkulator memainan peranan yang sangat2 penting saat nie >< memang lepas majlis ihtifal bebudak semua terus peperiksaan pertengahan tahun..... sampai takde laa cuti untuk ihtifal, exam punya pasal... nak langgar masuk bulan puasa tak bapa konfiden ini kekanak ribena mau datang sekolah.... sekali seminggu pown susah aiyoooo =="

exam mood

Ramadhan tiba.. Ramadhan tiba... Ramadhan tiba... Ahlan ya Ramadhan....

JULAI 2015

Bila Ramadhan tiba... Syawal pown menjelma juga.... tahun nie semua persediaan serba sederhana.... kuih raya sejenis ja... lain en.abah borong kerepek kacang maruku dan adik2 beradik dgnnya... kuih2 raya semprit ke, almond london ke, almond malaysia ke, semua takde huhuhu...

Tahun nie beraya kampung di Perlis....
Seperti biasala beramai walaupun masih tak cukup semua sebenarnya...
Paling best bila ramai2 nie sesi photoshot laaa...
Dah tak kira henset sapa, camera sapa, kazen ke, pakcik sedara ke, malcik sedara ke... kami hentam je semua... janji gambar ade huhuhu


ini baru 1/4 daripada anak menantu cucu cicit haji mohamad

with makcik sedara n kekazen


Begitulah suasananya sikit2..... hari pertama raya memang tak sedap perutlaa... terkejut gamaknya perut nie manakan tidak keja makan dari pagi sampai ke malam...... puasa sebulan turun 4kilo... raya sehari naik 6kilo hohoho =="


Balik semula ke perak agenda dengan sahabat handai pulak.... setahun sekali... walaupun bilangannya dah makin kurang tapi enjoylaaa sebab semua happy....
seronok jumpa dengan diaorang yang susah gilerrr nak jumpa nie walau rumah memasing dekat2 jaaa
Tak tahu kenapa tahun nie feel macam kena join jugak walaupun dah nyaris2 nak kena tinggal dengan konvoi diaorang nie.... hendak seribu daya... kalau taknak??? alahhh macam2 alasan laaa ade....

gambar rasmi setiap kali kumpul ramai2 macam nie ^^

.....di antara pic yang penulis paling suka....


Hari yang berikutnya pergi ziarah umi sarimah... memang asalnya dalam plan konvoi tak sampai ke rumah umi sebab kesuntukkan masa.... tapi bila umi dah sebut rasa tak best pulak kan.... tinggallah penulis dengan beberapa kerat kawan2 yang masih ada gi ziarah juga umi..... seronok sebenarnya ziarah umi, sebab umi dia share banyak pengalamn2 dia bila nak hadapi permulaan alam pekerjaan... ingat lagi ayat umi : apa yang korang tengah rasa sekarang, umi dah rasa dulu... apa yang orang tak kata dekat umi... macam2 diaorang kata... tapi sekarang syukur Alhamdulillah umi masih okey je... takde apa2 masalah.... ingat Ikhlas je dengan kerja apa2 pown ^^



Selesai cerita raya bersama keluarga dan kawan..... cerita raya dekat tempat kerja dengan kanak2 ribena nie pulak laaa...... excited sangatlaa diaorang nie dapat datang sekolah pakai baju raya..... warna warni semua sampai dah tak nampak mana satu cikgu mana satu pelajar nie.....

seronok sangatlaaa kan.... layankan aje.....


yeaa yeaaa mood raya tak habes2 lagi... lepas agenda dekat sekolah... ada rakan sekerja pulak bersungguh-sungguh suruh kita pergi rumah dia.... tetambah yang bujang2 nie... siap kena warning kalau hampa tak mai siaplaaa hahaha... maka secara tak langsung kena pergilah jugak kalau tak ada yang 
serang kita di rumah nie ><




Selepas sesi makan2 minum2 ambil kesempatan snap gambar bersama... rasanya dah masuk 4tahun penulis bekerja baru inilah pertama kali ada gambar dengan rakan2 sekerja rasmi camnie... yang dalam gambar pown tak cukup forum lagi sebab tak datang..... okeylaaa kenangan masa tahun ke 4 dalam bidang kerjaya nie.... Syukur Alhamdulillah.........



OGOS 2015

Sebenarnya tengah "recover" dalam kepala apa yang nak di share bulan ogos nie huhuhu.... penulis dah tak berapa nak ingat sebab rasa bulan ogos terlampau pantas masa berlalu...... selongkar folder gambar pown tengah meneliti gambar apa yang ada bulan ogos nie... perkongsian apa yang boleh penulis share... tapi nampaknya seperti banyak gambar selfiee muka sendiri je nie hehe.... okeh takpelah.... kita skip bulan ogos kita terus masuk bulan septembar!!!!!


SEPTEMBER 2015

Pembukaan bulan september sekali lagi bersama rakan2 empat kerat nie.... here we are!!!!

batch STPM 2010



Biasalah bila sekali sekala jumpa nie banyak perkongsian pengalaman masing2 di kongsi... bekerja cara bekerja.... belajar cara belajar.... ber'praktikal' cara berpraktikal .... masing2 sedang meniti realiti kehidupan yang sebenar yang semakin mencabar... masing2 sudah dewasa katakan.... ^^
Dalam sembang2 tue rupa2nya kami tak sedar ada seseorang tengah sentap dengan batch kami nie sebab tak pergi beraya rumah dia.....
Sejujurnya bukan taknak pergi tapi masa tue memang cemburu betul... kita cuti kengkawan lain habes cuti dah.... hurmmmm tapi sebab fikir orang tue seseorang yang pernah BERKONGSI ILMU dengan kami, BERSABAR melayan karenah kami yang kebudak-budakkan zaman sekolah dulu, maka penulis dan kengkawan pown plan dan pilih satu hari untuk ziarah dia..... penulis sanggup ambil cuti tahun kalau betul2 semua boleh pergi... sebab tak syok jugak buat orang yang banyak ambil berat tentang kami
semua dulu nie tersentap2 pulak.... = ="

SIAPAKAH GERANGANNYAAAAAA?????
Jeng jeng jeng!!!!! okehhhh tak payah susah2 nak suprise sangat hahaha.....

Geleran yang penulis kasi dekat dia "ustaz femes".....
Kenapa femes????
well cuba pi sekolah dia mengajar... siapa tak kenal dia nie kan???? hihihi
Maaflah ustaz.... kami ingat ustaz okey je sebab tengok boleh dikatakan setiap hari lepas raya tue punyalaa ramai pakat pergi rumah ustaz..... lebih satu bas dah rasanya pakat pergi buat rombongan kan.... so kami yang golongan minoriti nie ingatkan okey jelah kalau kitaorang tak pergi.... rupa2nya ada yang makan dalam..... alahaiiiii... maafkanlah kami nie yeaa ustaz.....

Bila dah jumpa macam biasalah ustaz soal selidik, temuramah, interview, temuduga dan adik beradik dengannya tentang apa yang kami semua sekarang......
Dalam tanya2 dia sebenarnya ustaz and the geng selalu je stalker habis2an FB kitaorang..... penulis???? semestinya muka nie selalu jelah kena... ada je bahan yang ustaz nie nak ngusik..... post zaman bila kat FB tue pown entahlaaa dia boleh review balik... aduhaiiii... layankan jelah.... ustaz dari dulu sampai sekarang sama je... tak sah kalau tak menyakat orang.... post kali nie pown entahlah... kalau dia terbaca konfirm jumpa nanti adalah bahan ustaz nie nak ngaco orang hahaha.... jangan marah yeaaaa ustaz... cepat tua nanti kihkihkihkih........

Dan saat yang di tunggu... ustaz dapat selfie dengan kitaorang laaaa..... bukan senang nak dapat amek gambar dengan ustaz femes kita nie kan.... jadi dah ada peluang... kita layankan aje... lepas nie entah bapa tahun pulak baru dapat kan..... kami dah sampai rumah ustaz... jadi taknak sentap2 dah yeaaa.... kira kosong kosong laaa kita...... 









Bulan 9 memang bulan paling busy sebenarnya.... sebab penghujung bulan nielah kekanak ribena exam SRAI... dan awal bulan oktober exam UPKK.....
Demi nak naikkan semangat diaorang pihak sekolah buatlah sedikit slot motivasi bersama kanak2 ribena di sekolah......




Nampak!!!!!! semangat tak???? haruslah.... terima kasih dekat en.penceramah dengan penyampaiannya yang best... suara yang sedap.... dia baca ayat Al-Quran... MasyaAllah memang teramat merdu.... macam orang baca Al-Quran dalam tv tue... memang terbaiklaaa....

Dalam kekalutan memastikan semua berjalan lancar... si kembar penulis datang menyapa... alahaiii dah sama tinggi dengan budak berdua nie... dulu kecik comeiii je... sekarang dah sama tinggi dengan kita, muka dah lain, suara pown dah lain hahaha.... terkejut penulis bila dengar si kembar nie bercakap... well orang nak meningkat dewasa begitulah..... so bila dah berjumpa tak sah kalau tak bergambar kan.... okehh snap sekeping........ kenangan..... 



Penutup bulan september agendanya kelas tambahan pelajar2 SRAI... sebabnya buka je cuti terus diaorang nie exam..... penulis tak take over kelas tambahan SRAI nie.. tapi saja datang jenguk diaorang... sebab boleh dikatakan mereka batch yang agak rapat dengan penulis... diaorang tahu bila time nak serius bila time nak berlawak..... penulis sendiri dah rasa macam diaorang nie adik2 penulis..... sebenarnya penulis yang rindu diaorang huhuhuhu...... last year folder telefon penuh dengan gambar diaorang je sebab diaorang nie memag jenis yang gilerrr camera...... tengoklaa sebelum mula class pown menyempat lagi..... next year dah masuk sekolah menengah lagi susah dahlaa nak jumpa..... snap sekeping... kenangan!!! semua muka matured2 belaka dah.... dah tak perasan mana satu pelajar mana satu tukang ngajar dalam gambar nie......






Cukuplah sekadar di sini dulu.... coret2 JANUARI hingga SEPTEMBER......

OKTOBER hingga DISEMBER lain masa pulak penulis update.... itupown kalau mood kerajinan menerjah.... kalau tak entah zaman bila nak update huhuhu......

Terima kasih pada yang sudi membaca.....
sekadar coret2 tentang hidup penulis...
yeaaaa mungkin tak sehebat orang lain... 
dan mungkin ada suara2 lain yang kata : alaaaahhhhhh minah nie, citer macam nie pown dia nak share....

well tak kisahlaa apa orang nak kata yang penting penulis hidup tak menyusahkan orang lain....
Penulis menghargai setiap peluang yang ALLAH bagi walaupun pada mata kasar manusia xde benda pown sebenarnya tapi biarlah apa sahaja yang penulis buat akan di pandang dan ada nilainya yang boleh di kira oleh YANG MAHA MENGETAHUI segalanya......
Semua perkara pahit, sedih, menyakitkan, melukakan cukup untuk mengajar penulis sesuatu tentang realiti kehidupan.......
Apa yang penting penulis menjadi diri penulis sendiri..........