Friday, December 24, 2010

siapa salah??? siapa betul????

assalamualaikum semua.......
rsnyaa agk lama xupdate blog nie...
sorry mr.blog membiarkn kamu bersawang hehehe
harap semua pembaca sihat sejahtera.... alhmdulillah......

sudah mnjd hobi penulis selalu view n bc byk blog yg dikenali n xdikenali tuannya......
klo dkt laman facebook pulak sesapa sj yg ade notes yg menarik minat penulis
penulis xkn teragk2 utk membcnya....
byk ilmu2 info2 pengajaran n mcm2 lagi yg akn diperolehi sekiranya semuanya itu dimanfaatkan dan digunakan dgn cara yg btol......
penulis sgt teruja dgn mereka2 yg mampu menulis article sebegitu menarik n mndpt respon dr rmi pihak... ssgghnya penulis blum mampu sampai ke thp sedemikian... msih byk lagi perkara yg perlu penulis pelajari renungi n semuanyaa utk mghasilkan satu penulisan yg menarik n berkesan kpd pembaca.........

salah satu perkara yg penulis perlu hdapi apabila sesuatu penlisn dihasilkn pelbagai kritikn yg akn muncul... perlu di igt bhw bknlah semua kritikn itu positif malah pelbgi kritikn2 yg agak pedas telah dibidas.....
pelbgai persoalan yg akn dilemparkan kembali krn mereka nak lihat adakh kita boleh perthnkan penulisan kita tersebut.......


antara byk2 article mahupown penulisan yg penulis bc kalau ade sbut bab lelaki n perempuan n kaitannya itulah isu yg paling hangat n popular bwt ms sekrg.....
sebagai cntohnya ade satu article yg isi dlm article tersebut meluahkn perasaan yg ckup terseksa bg kaum adam mghadapi n berhdpn dgn kaum hawa yg dikatakan aspek pemakaian semakin jarang n semakin kurang saiznyaaa....
seolah2 tidak ckup kain dbwtnyaaa....
cukup terasa tempiasnya apabila kaum adam mngeluarkan statement seperti ini.....
walaupown penulis tidak berpakaian sebegitu....
pelbgai respon yg telah diberi seolah2 kaum hawa yg bersalah 100% dlm perkr ini......

seterusnya ade satu article yg lain adalah article peringtn kpd semua kaum hawa akn kata2@trick2 yg sering dilakukan oleh kaum adam yg mereka hnya suka2 shj........
kata owg mengusiklaaa konon.....
tp klo mengusik smpai si hawa dah berfeeling xigt dunia kononnya adam itu take care pdnya dah lain ceritaa... bila adam tingglkn dah frust xtentu psl... pdhal si adam xde feeling pape pown saje sesuka isi ms lapang....
jd telah diutarakan beberapa prkara supaya kaum hawa lebih berhati-hati dgn setiap kata2 yg dikeluarkn oleh kaum adam....
dan article ini telah mdpt respon yg cukup pns dr salah sowg kaum adam n mereka telah mnyalahkn kembali kaum hawa.......

persoalan yg terus bermain difikiran penulis smpai bila kita asyik nak menyalahkan owg lain shj yg xbtol.. yg xelok... yg salah.....
adakah diri kita dah ckup baik....
adakah diri kita dah ckup smpurna....
adakah diri kita xpenah wt salah lgsg......
article sebegini sbnrnya sedikit sebyk memperlihtkan kita hakikat sebenr yg semakin berleluasa terjd..... jdi perbetulkanlahh apa yg salah......
baikilahh apa yg rosak.......
tambahkan kebaikan yg kurg...
hindarilahhh apa yg di larang.. yg ditegur.... n yg salah.....


ada satu petikn ayt yg telah dipostkn oleh seorg shbt penulis ke dlm msg fb penulis :



"Dari telinga jatuh ke hati, itu wanita, mudah terpesona dengan apa yang didengarinya. Akibatnya, sering tertipu antara pujian hakiki dan tipu helah perangkap.

Dari mata jatuh ke hati, itu lelaki, mudah terpesona dengan apa yang dilihatnya, hingga kerap terkeliru antara indah hakiki & palsu.

Justeru itu, wanita perlu berhati2 dgn ucapan indah yg didengarinya,
lelaki perlulah menjaga pandangannya.

(ustaz zaharuddin,2010) "


mgkin ini adalah salah satu petikn ayt yg shbt penulis dpt semasa ceramah bersm ustz tersebut....
ayat tersebut penulis akui 100% mmg bnr seorg wanita akn teruja dgn kata2 yg dikeluarkan oleh mulut lelaki.....
malahan seorg lelaki pula ckup terpesona ngan kecntikn yg ada pada seorg wanita.....
masing2 mempunyai kelemahan yg tersendiri...
jdi jgalahnya pndgrnmu wahai kaum hawa..... pelbgi perigtn dn pengajaran sudah dipamerkn... usahlaa kamu cuba menjdi salah seorg dlm ceritera yg xenak tersebut.....
jagalah pndgnmu kaum adam ssgghnya kcntikkn xcukup memberi kamu kebahagiaan wt selama2nya.......
cukup2lah menunding jari sesama sendiri......
perbaikilah diri msing2 utk berubh kpd yg lbih baik...
itu adalah amalan yg lebih mulia drpd terus bertikm lidah menyalahkn sesama sndiri....


p/s : post kali nie xberniat perkatakan kpd sesiapa just my opinion with what i'm read... maaf sekiranya ade tersilap bhs... penulis msih belajr... dn seseorg itu xpernh lari drpd melakukn kesilapn.. asiff jiddan.....

Monday, December 13, 2010

terkenang waktu itu...

salam.....
apa hbq pembc smua arienie???(cewah cam rmi je yg bc huhu)
syukran jiddan kepd pembc yg sudi view, singgh, bc or tetiba je terbuka blog nie hehehe
blog nie tidakla sehebat blog org lain yg pandai untuk mengutarakan pelbagai perbincngn.. blog nie hnyalah sekadar ceritera yg penulis lalui dlm kehidupan seharian.....

baiklah.... seperti apa yg dirncg oleh abah penulis 10/12 - 11/12 ade family trip bersm kgkwn abah penulis ke teluk senangin......penulis pown xbiasa smpai lagi kt tempt nie..
yg penulis tahu teluk batik je hehehe......
mulanya agk berbelah bagi utk pi atau tak coz 13 dis ade paper.... tp bila abah penulis kata dpt temph chalet tepi laut ishh rs rugi pulak xdpt gi....
then abah penulis bg cdgn xpelah abah bwk tue bolehlah kakak hafal sambil hirup udara segar tepi pntai... bkn sng dpt peluang gini....

bila smpi je kat sn agk teruja dpt bilik btol brhdpn ngan pantai... dpn bilik ade pokok rendg...
bwk pokok ade kerusi yg meja kayu yg owg tue bwt utk relax2.....
alhmdulillah syukur sgt3 n penulis sgt teruja ngan persekitanan tersebut.....
area kol 4 ptg penulis kuar dri bilik gi lepak2 kat kerusi tue sensorg smbil tgn nie msih setia memegang note kcik bhs arb kesyg penulis hehehe......
smbil melihat telatah knk2 riang anak kgkwn abah dok mnjerit kegirangan mndi laut smbil melihat keluasan laut yg ckup cntik....
MasysAllah... ssggh berkuasa Allah swt krn mampu mncipta smua ini.....
ckup indah... nyaman.... cntik dan penuh dgn ketenangan.........






sblum tue semasa perjlnan ke sn...
jlnnya cukup bengkang bengkok menyebabkn terimbau akn penulis satu peristiwa suatu ketika dahulu........ terlihat gerai yg di singgh beramai-ramai.....
pd april 2010(klo xsilap hehehe) pihk sekolah telah adakan satu progrm kpd kami selaku pelajar stpm n stam bgi sesi 2010....
kmi semua diberi beluang utk melawat ke sekolah yg ambil pepriksaan sama ngan kami dan merasai sendiri suasana pmbelajaran di dlm kelas tersebut......
pelajar STPM ke SMKA Sultan Azlan Shah
mnkala pelajr STAM akan ke SARJANA
disebabkn kmi pelajr yg minoriti mka transport kitaorg dengan keta cikgu2 n ustz2 hehehe......
perjlnn bergerak seawl 7.00pgi bersama 15 org pelajar n diiringi 7 org guru bersm 5 buah kereta
perjalan yg agk jauh n bengkang bengkok ckup memeningkan kpala...
kesian pd shbt2 penulis yg jarang jalan jauh smpi pening nak muntah diorg dwtnyaaa....
3 jam perjalan pergi n 3 jam balik..... mmg penat......
tetapi pengalam belajar di seklah owg ckup bermkna bwt penulis dn kwn2.....
jutaan terima kasih wat cikgu n ustz2 yg sudi bwk kmi sejauh itu....
dan penulis dpt tahu inilah kali pertama sekolah adakan trip seperti ini.....
xpenah ade dlm sjrh sekolah adakan lwtn sebegini....
penulis ckup bersyukur dgn peluang yg diberikan......


seblum terlupa lps penat di sesi sekolah...
penulis n kgkwn telah dibw ke pasir salak utk lwtn seterusnyaaa...
mmg enjoy sgt2 wktu tue.. melawt smbil belajar ngan cikgu2 kitaorg.....
bergurau berjenaka dismping berkongsi ilmu tentg sejarah......
terasa ckup rpt dgn cikgu2 krn dpt berborak sedemikan klo kat skolah blum tentu hehehe
itulah kenangan terindh penulis wktu itu.....
smuanya gmbiraaa...... mengukir senyumn yg ceria.....
xmgkin akan berulang lagi memori yg indah ini tetapi akan penulis sematkan di dlm minda agr ianya dpt mnjdi pengubt kerinduaan penuliss...... :)

Thursday, December 9, 2010

perlukah begitu???

salam...
mudah2an msih dlm Rehda Allah semua.....
entah mgapa mlm nie penulis xdpt nak lelapkan mata... jam dah mnunjukkn 2.20pagi....
sbnqnya xtaw n xpasti nak tulis ape tp entahlaa nak post jgk something hehehe....

8 december adalah hari yg cukup istimewa dlm family penulis...
hari lahir ayhanda yg ke 45 tahun....kali ini pak lang n family wat suprise kat abah..... mmg enjoy..... n hepi sgt....
moga abah terus dipnjgkan umur n dimurahkan rezeki....




ckp psl umur nie teringtla cerita2 abah yg mngatakan rmi kgkwnnyer xcy umor dah 4o lebih smua owg igt 30 an.... maka berperasaan jgkla abahku bila semua o
wg kata dia muda hehehe....
tak kurang juga dgn mak..... smua xcy yg mak pon dah berumur 40 lbih... ish3 smpi penulis nie pown owg kata bkn anak mak tp adik mak??? ade ker??? xbleh nie... huhu
klo dibndgkan adikpenulis ngan mak entahlaa klo owg kata adik penulis tue abg kpd mak penulis pown owg caya... hehehe
ade satu statement yg kwn penulis nie kata... kwn penulis nie merangkap ank murid mak laa ms kat sktm dulu... aytnya lbih kurg:

"cikgu aminah tue dr dulu smpai sekarang muka dia xbrubah pown.. sama je tetap nmpk muda"

klo mak penulis dgr sendiri dia ckp gi2 mau hepi xterkata hehehe.....
yg paling best kekdg tue smpi ade yg xcy mak n abah ade anak umur 19 n 16 tahun.... huhuhuhu...... by the way penulis juga sonok bila owg puji mak abah gi2 selalu sekrg2nya bila dah selalu ckp gi2 insyaAllah akn dpt tempiasnyaa hehehe......


penulis sayaaaang mak n abah... love u so much!!!!!!!!!


Monday, December 6, 2010

cerita.... itu.... ini....

assalamualaikum.....
harap semua pembc yg sudi view blog yg tak seberapa nie sihat2 dgn redha Allah swt.....

hurmmm agknya apa citernya yea.... hehehe
boleh dikatakn beberapa hari lagi tamatlah sesi 2010....
bulan Islam juga dah msuk awl muharam maka bermulalah tahun baru...
jadi sebagai manusia biasa setiap tahun kita mempunyai pelbgai azam baru...
namun adakah semuanya terlaksana bergntunglah kepada diri msing2 utk berusaha ke arah mencapai azam dan perubhan tersebut......

by the way pada tahun 2010 telah tercatat byk sejarah dan kenangan pahit manis penulis....
walaupon diserikan dgn pelbagai warna yg ceria namun kesuraman itu tetap ada mencelah supaya kita tidak trus leka dgn kegembiraan......
walaupon di bibir sering terukir senyuman..
namun sakitnya dan peritnya yg terasa dlm hati hanya Allah sj yg tahu......
sesekali mengalir juga air mata menahan ujian demi ujian yg Allah beri......
itulah dinamakan lumrah kehidupan xdpt lari dr ujian dan sebrg dugaan.....

ukhwah yg terjalin sedikit sebyk dpt menguatkan lagi penulis dlm meneruskn kehidupan....
terima kasih sahabat kerana sudi bersahabat dgn penulis.... kehadiran shbt2 buat penulis btol2 rs dihargai..... bila terasa rindu penulis akn melihat kmbali potret2 kenangan kita yg pelbagai reaksi dan senyuman gembira... indahnyaa waktu itu mmg xkan dpt diulang lagi.......

di sini penulis dah gabungankan beberapa koleksi gmbr penulis bersm sahabt2 penulis sepnjg sesi 2010... hope pembc semua enjoy ngan slide show nie....








any comment??? komen jgn xkomen hehehe

Saturday, November 27, 2010

3 dalam 1... masyaAllah

assalamualaikum......
alhmdulillah bekesemptn lagi penulis menjenguk ke ruangan ini......
hurmmm post kali nie agknya apa kena mengena ngan tajuk dia ats...
psl minuman 3 in 1 ke????
mknan ke???
homework ke????
keje ker???
huhuhuhu pelbgai persoalan yg timbul.....

disebabkn aura periksa stpm nie mmg tiap2 mlm tydo bertemankan buku.....
pikir psl peksa je dlm kepala nie sehingga terbw2 dlm lena penulis huhuhu....
hendak dijdkn cerita 2 hari yg lepas tydo penulis ditemani mimpi yg agk lucu huhuhuhu......
mn tak nyaa dlm mimpi tue penulis berada di kwsn aspuri MATRI dlm keadaan yg tergesa2 kelam kabut naik dewn mkn aspuri.....
yg bestnya smpi je ats dwn tue ade seseorg mgkn pengawas peperiksaan kot telah mngarahkan penulis duduk di satu tempat n meneruskan sesi peperiksaan...
knp dwn mkn ade kerusi meja mcm kelas peksa... mgkin aura ms penulis kem intensif bhs arab lps pmr dulu msih terbw2 hehehe
penulis sempt menjeling kearah insan2 lain dkt dwn tue.... ehh mcm kenal 3 owg tue kgkwn stam penulis kat af... knp diorg kat cni?????
lps tue trus penulis tersentap dr tydo bila jam loceng penulis menjerit2 kol 4 pagi.....
bgun dr tydo terdiam sejenak n berckp sensorg dlm atie... apelah yg penulis mimpi nie....
asthagfirullahalazim.........

hari yg berikutnya seperti biasa sebelum tidur penulis masih bertemanku buku syriah di sisi penulis.... sesambil kepala nie menyerap sgla point2 pasal jenayah...... ms berlalu ngan pants.... hampir pkul 2 pagi baru selesai tjuk itu.....
then penlis pon melelapkanlah mata dgn lenanyaaa.....
tetiba penulis berada dlm seuatu kwsn tempt yg penulis mnuntut ilmu skrg....
kelas penulis 6 atas stpm....
melihat keadaan sekeliling kls itu xdpt dinafikan rindunya penulis pd kls itu.....
tnpa disedari di depan ade seorg murabbi sdg mngajar.... sbjk apa yg di ajr penulis kurg pasti..
tetapi apa yg mngejutkan murabbi tersebut adalah seorg murabbi yg penulis kenal dkt MATRI...
murabbi yg ckup disegani oleh pelajar2 dgn kewibawaannyaaaa......
penulis tercengang seketika...
pndg sekeliling penulis dan dpt lihat mereka shbt2 penulis yg ambik stpm... lihat sebelah kiri kelas pulak......
eh.... nie kgkwn 5ASC kat SABAR.... apa diaorg wat kat cni???
bljar skli penulis?????
jdi bingung jap.....
tetiba pintu kelas di ketuk seorg pelajr n katanya ade cikgu nak jumpa ngan penulis...
penulis pon kuar dri kls n serta merta kwsn di luar kelas adalah di ALFALAH.......
ade sorg cikgu memanggil nm penulis dr aras bwh...... dia menyatakan sesuatu tp penulis xjelas ngan apa yg dia ckp.......
tetiba keadaan jdi kelam kabut.... semua pelajr berlari2 kat koridor kelas....
dan waktu itulah penulis tersentap dr tidur....
terus beristighfar.......

apalaahhh yg penulis fikirkan sgt smpai boleh cmpur aduk kesemuanya....
bila di kenang kembali rs lucu pon ada hehehe......
adakah ini petanda rindu penulis akan semuanyaa smpai terbw2 dlm mimpi.....
masyaAllah................




MATRI





SABAR







ALFALAH

Tuesday, November 23, 2010

fisrt day xm STPM nyer citer

assalamualaikum..........................
bertemu lagi kita di sini.....
nak cite ckt apa yg terjadi setelah secr rasminya mnjdi calon stpm bgi tahun 2010....

22/11/2010
byk mcj yg penulis terima yg wish gudluck..
ade jgk mcj yg targt soklan ape utk esok....
ade jgk mcj yg tnya penulis agk2 graf msuk apa esok????
huhuhu perasaan dah xkeruan bwt ms nie......
tyme nie jgklaa tetiba bilik penulis gelap gelita...
sudah xde elktrik ker...
tetiba lampu nyala blik... syukur alhmdulillah.....
xdan bpa minit dia dah berkelip blik...
aduh apasal nie......
bukak pintu bilik ternyata hnya lampu bilik penulis yg berkedip2... yg lain okey je.....
aduhai wahai lampu mlm nie jgklaa nak bwt hal pon......
dugaan dugaan......


23/11/2010
awl2 pagi sudah bgn sbb semlmn xleh tydo......
brg2 keperluan peksa smua dah lgkp.......
seawl 6.50pagi penulis dah gerak utk ke medan perang hehehe....
abah penulis bwk keta dgn keadaan yg relax je..
katanya nak peksa nie jgn nak rush sgt(walaupon penulis menaiki kereta toyota rush abah penulis hehehe)......relax2 je
tepat jam 7.15 smpailah di pusat pepriksaan stpm dijalankan..
disbbkan penulis n kgkwn calon mnumpg jdi kitaorg smua xtahu dwn peksa kat mana... main redah je msuk skolah owg hehehehe......

8.00 pagi-11.00 pagi
(pengajian am kertas 2)
penulis bukak kerts soklan..... bahagian A mata trus tertumpu psl kad kredit... syukur alhamdulillah.......
mnjeling pulak bhgian B.... serangga???? owh tidak apa yg penulis nak citer psl kebaikan serangga kpd manusia.......
trus mnyelak bhgian D... syukur sgt2 soalan xsesusah yg disngka.....
maka saat itu penulis mulalah mgarang esei psl kad kredit......
disbbkn xbpa arif psl srgga maka penulis trus ke bhgian C dan D
penulis memilih membwt crta dr graf....
akibat terlalu asyik mengira jumlah yg xdpt2 nilainya......
jam dah 9.45...
masyaAllah xlukis crta lagi......nak kena kaler lagi... mcm mn nie.....
jdi kelam kabut n tgn pon dah terketar2 waktu meulis.....
loceng skol tue pulak dok bunyi byk kali wat penulis lagi cemas......
dgn tulis yg agk kms ats kerts graf tue penulis trus gok jam 10.10........
tinggl 50 min lagi..
esei bhgian E xwt lagi.......
Esei bhgian B(serangga) xsentuh apa lagi......
tulis... tulis..tulis... dan terus menulis.......
2 esei dlm ms 50 min.. mmg agk mustahil tp dlm keadaan kritikl mcm tue xmustahil perkr mcm tue berlaku.......

sesi petang
2.00 ptg-5.00ptg
(usuluddin kertas 1)
penulis bc dulu smua soalan...
then kuarkan dulu isi2 yg penulis igt n dalil2 tertentu
ade susah ade senang...
kena jwb 5 soalan tapi satu soalan pecah 2
maknanya 10 soalan yg berbntuk esei perlu dibwt.........
sesmbil dok wat dan mergka ayt tgok jam bru kol 3 ptg...
dlm atie xpe sempat lagi nie......
dlm ms yg sma xtahulah knpa skol nie ade satu aroma masyaAllah rs nak pgsn dbwtnya.... sabor jelah..... sesmbil dok kerah apa yg ade dlm kpala otk nie udara pulak xmnyegarkan......
sedar xsedar jam dah kol4 ptg...
YA Allah lagi 2 soalan x 2 = 4 esei lagi nak bwt dlm ms sejam???????bersamaan 40 mrkah
jari dah lenguh sesgt menulis.........
30 min more utuk 2 lagi esei = 2o markah.......
jenuh penulis dok kejan bgi siap jgk......
tetiba tringat ade satu soklan xjwb lagi kat dpn.... aduhai....
ini boleh dijadikan rekod menulis esei terpantas apabila 3esei=30min yg mrkahnya adala sebyk 30 markah.........
dlm keadaan masih pulun menulis mgeluarkn idea(10 minit sblm ms tamat).... bekalan elektrik pulak xde... ckgu pngawas semua kuar dok kat koridor.. salah sowg ade berkata

"depa igt dah xde owg kat skol itu yg tutup awl elektrik..... padahal periksa STPM xabih lagi nie... depa tutup dah ke pgr depn sekolah...."

penulis hnya mampu tersenyum dgn kata2 itu(tgn dok brgerak lgi xabih2 menulis esei nie..... huhuhuhu)
akhirnyaaaa tamatlaaa sudah ms tersebut dan penulis mnyerahkan kerts dgn berkata dlm hati tawakaltu alallahh....

kerts soalan STPM 2010






seperti biasa penulis mmg xleh klo tgok kerts2 soklan tue suci bersih sgt... menulis akn meggunakan segenap ruang kosong yg ade hehehehe




Thursday, November 18, 2010

ceritera aidil adha.. :)

assalamualaikum......
harap semua sihat dgn limpah rahmat dr Allah swt yg beri kita sekali lagi peluang untuk hidup....Alhamdulillah.......
apa pulak citer kali nie.. hurmmmm...
one more story agk menarik untuk smbutan hari raya aidil adha bgi tahun 2010.....
raya tahun nie xde wat korban mcm tahun2 yg lps.....
klo bwt korban terasa skit raya hajinya tp kali nie biasa saja disebabkan beberapa kekangngan yg xdpat dielakan oleh semua sedara mara :

1) cuti ry haji yg xlama paling byk smua 2 hari jer jdi xterkejor nak blik perlis wat korban(almklumlah pakcik makcik rmi yg keje cikgu jd arie khamis pakat2 skolah dah hu3)

2) tok wan pon dah xbpa sihat... jdi cm xbest nak wat... klo dulu lembu yg nak kena sembelih tue nak dgq ckp tok wan je.. tok wan suh dia jln bru jalan .. owg lain suh lembu xnak.. lembu nie pon memilih betul... taulah tok wan penulis caring hehehehe

3) xbpa pasti lembu di perlis ade ke xda coz almaklumlah bru pas kena bnjir huhuhuhu

4) n beberapa lagi sbb g rsnya xperlulah lgi untuk dinyatakan......

lagi satu sebab penulis n family xdpt blik perlis coz rumah kami kena pecah!!!!!!!
abih dinding umah dipecahkan...
berdebu satu rumah... masyaAllah hnya tuhan sj tahu thp kesabaran insan2 yg berada di dlm rumah itu.......
penulis seperti biasa hari2 ade aktiviti mengemop lantai....
yg bestnya sekali cuci xlut(bak kata owg utara)
tiga kali bru bersih..... aduhai... berpeluh2 jgk di bwtnya...
klo kat bwh je xpe nie smpai satu rumah...
dapur, ruang tamu telah2 berdebu, tngga umah.. bilik2....uish.....
rs cm jdi makcik cleaner kat skol pulak.. hari2 mengemop lantai huhuhuhu
itulah pengalamn beraya dlm keadaan rumah yg mcm tmpat kwsn pembinaan..
nak ajk owg dtg umh pon xsggup.....
kesian dahlaa berdebu xde tmpt nak duduk pulak...
jdi kpd kgkwn penulis sowry laaa yea... mesti korg pelik apasl penulis xinvite korg dtg umh raya nie hehehehe....
xpe2 korg tggu umh penulis siap dulu... ry tahun dpn bleh dtg.....hehehe
sedikit coretan gmbar untuk tatapan keadaan umh penulis sekarang :)



janganlah anda semua berasa pelik bila rak pokok orkid mak kesygan penulis nie ade dlm rumah... xde ruang dah nak letak hehehe




debu-debu yg xlarat dah penulis nak lap hari2........ tahap debu yg sgt tebal.......




dinding rumah yg telah dipecahkan tp meninggalkan kesan debu satu rumah!!!!!

Monday, November 15, 2010

last day at there....

welcome back... :)
salam sejahtera wat pembaca( ade ker huhuhuhu)
arienie merupakan hari terakhir penulis bergelar student af... nnt akn dtg akn jd ex-af hehehe
jdi penulis n kgkwn stpm yg lain ambil peluang utk bermaafan dgn para murabbidi skol tue...
walaupon kdtgan kmi ini mengejutkn para murabbi yg xtahu bhw kmi ambik exam yg besar next week tp kata2 semngt dr mereka tetap ade......
KAMILAH GENERASI TERAKHIR STPM DI AF.....
thn2 akn dtg tiada lagi ugkapan stpm di bibir2 para murabbi.. adakah penulis perlu sedih dgn situasi ini atau berbgga kmi generasi terakhir dicni... wallahualam....

saat2 penulis mula emosi bila brhdpn dgn guru ----- kata maaf yg keluar dr mulutnya mmbuatkan penlis rs ckup bersalah.... kata semngt terus dberikn kpd kami tp guru tersbt lebih fokus kpd muka penulis seolah2 dia tahu apa yg tersirat di haty penulis....
jntg mula berdgup kncg.... jgn nangis.. jgn nangis.. kau kuat....
tp bila lihat wjh guru tersebut penulis xdpt menahan air mata penulis yg bertakung dikelopak mata....... terima ksih cikgu.. walaupon perkenln kita hnya seketika tetapi ckup bermkna bila ckgu dpt memahami sedikit apa yg ada dlm haty ini......
slip peperiksan sbgi tiket utk msuk ke dwn besar pepriksaan penulis tenung berulang kali......
ini bkan lagi mimpi tp inilah kenyataan yg harus penulis hadapi.....
meningglkan kwsn sekolah dgn haty yg sayu...
disinilah byk pengalamn hidupku tercipta......

Wednesday, November 10, 2010

cemburunya rasa!!!!!! nak jugaaa.....

salam.......
i'm back!!!!!
mgapa tajuk sebegitu yg penulis utarakan???
apa yg nak dicemburukan?????
owg dpt hadiah kita xdpt???
owg dpt result bgus kita xdpt????
buah hati ade yg lain ker??? hehehehe
mgkin itulah persoalan2 yg bermain di minda tp bkanlah cemburu itu yg penulis mksdkn.......

penulis cemburu lihat shbt2 penulis mnyertai program ilmiah...
penulis cemburu lihat shbt2 penulis ade program tazkirah di sn sni....
penulis cemburu lihat shbt2 penulis ade usrah yg boleh saling memperingati..
penulis cemburu lihat shbt2 penulis ade halaqah yg boleh mngelakkan diri dari melakukn prkra2 yg xberfaedah........
penulis cemburu dgn semua itu..............

indahnya rs pada suatu ketika dulu diri ini sering diperingati dgn apa yg Allah suka n apa yg Allah xsuka.... dinasihati.... di beri ceramah.....ditazkirah... dimuhasabah diri selalu..... ditegur.. ditegur... dan terus ditegur agr diri xlalai dibw arus duniawi yg penuh cabaran dimn sekiranya kita xkuat kita akn melencong ke arah jln yg tidak diredhai oleh ALLAH.. nauzubillah.......

ssgguhnya diri ni amat merindui program sprti ijtimaam,tazkirah,ceramah, usrah, halaqah dan sewktu dgnnya........
knp program seperti ini tidak dilaksanakn sbagi satu aktiviti yg perlu diikuti untuk mengisi kekosongan waktu dgn perkara yg boleh mndtgkan pahala malah dpt mengeratkan ikatan silaturahim sesama ummah....
sebaliknya ramai yg menganggap ini merupakan satu bebanan dlm kehidupan seharian mereka.... masyaAllah.......

mudah2an Allah mbri petunjuk kpd mereka yg berpndgn sebegitu.......
melihat perwatakan n karenah lautan manusia skrg btol2 bwt penulis rs risau.....
adakah mereka hnya islam di kad pengenalan shj????
tidak kurg juga petah berkata-kata mengeluarkan pelbagai pndgn yg bernas, memberi peringtn yg cukup baik malah para pndgr rs berbgga mempunyai insan yg cukp byk limu didalam dadanya tp sayang peringatan2 itu hanya di bibir2 mereka shj....
amalinya???????? susah untuk dilaksanakan.....
keruntuhan akhlak semakin mnjdi2......
ibu sendiri sggup di pukul hnya kerana wang....
padahal sewktu kecilnya ibu byk bersabar melayan pelbagai karenah sehingga menitiskan air mata namun cuba dikwlnya agr ank2 xmngetahui tetapi ....
masih tegar seorg anak yg sudah mampu berfikir melakukan sebegitu kpd insan yg telah bertarung separuh nyawanya untuk memberi dia peluang hidup didunia....
mn perginya sikap belas kasihan n kasih syg dlm hati2 kita????
semua semakin luntur dan terus dihakis kerana sikap degil dlm diri yg xmahu menerima peringatan........

sedihnya rsnya di hati penulis melihat smua ini.....
adakah ini petanda akhir zaman????

wallahualam......

Thursday, November 4, 2010

kekuatanku mana kau mghilang?????????

salam mr blog... i'm again......
rsnya dah lama sgt mr blog xdgr citer2 yg hepi dr penuliskan.. asyik2 berfeeling jer..
tp apakan daya wahai mr. blog..... dgn mencoretkan segalanya kpd mr.blog membuatkan penulis sedikit realease dgn apa yg terpendam dlm haty nie....

mr.blog sekali lagi hari nie walaupon penulis dah bertekad xnak sia2kan air mata penulis tp
penulis gagal untuk mempertahankan itu.. penulis masih lemah!!!!! penulis masih xmampu kawal emosi penulis untuk tempuhi semua nie....
walaupon pada zahirnya senyuman yg terukir di bibir tp
kesakitan yg sudah lama berparut dalan haty nie hanya Allah sj yg tahu......
penulis gagal mempertahankan air mata penulis dari terus mengalir hari nie.....

makin dekat dgn peksa makin mcm2 Allah nak uji.....
suasana tmpt penulis menuntut ilmu entahlaa
makin kelam kelibut... kena merempat merata-rata tempat kejap kat cni kejap kat ctu kejap kat ats kejap kat bwh..... hurmmmm
kehadiran cikgu2 yg memberi semngt kpd penulis pon semakin pudar.. semuanya hilang entah ke mana..... msing2 ke hulur ke hilir ke sana ke mari.......
setiap hari berhadapan ngan ayah bonda yg sering bertanya komitmen para pendidik kpd ank mereka yg nak peksa nie.......
apa yg pr pendidik wat... bagi... n mcm2 lagi smpai xmampu rsnya dijwb sehingga penulis terpaksa mengelak mmbincgkan perkara lain.......
2 mggu lagi nak berhadapan ngan semua nie rs teraaamaaatlaaahhh lama.......

penulis cuba paksa diri penulis paksa pksa dan terus memaksa supaya jgn pkirkan semua itu.. tp penulis gagal....
benarlahh sekiranya sesuatu perkara itu dilakukan dgn paksaan mmg xkn dtg kesenangan....
KEIKHLASAN KEIKHLASAN KEIKHLASAN yg dicri.....
perlu dilakukan dgn keikhlasan barulah dtg ketenangan itu...........
dalam keadaan ini penulis rs cukup susah untuk mencapai keikhlasan itu walaupon sudah byk kali penulis memujuk haty penulis agar ikhlaskanlah wahai diriku... ikhlaskanlah dgn apa shj yg hndk dilakukan....... its hard to make it become true in this situation!!!!!


everyday i'm thinking what will happen to my life story for another days..............
sad story??? happy story????? wallahualam...............


Friday, October 29, 2010

brakhir sudah penntian yg agk menyeksakan

salam mr. blog............ rindu btol penulis kat mr.blog.....
setelah satu keputusan dibwt di sokong oleh ibu bapa dan dipersetujui oleh pihak atasan
2 minggu yg dinnty rs bagai 2 tahun lamanya......
setiap hari mghitung waktu.....
bila tiba saat yg di nnty rs nak jerit sepuasnyaaaaa
penulis cuba merahsiakan perkara ini dr pihak tertentu tp blum tiba arienya dia dah tau citer....
xsempat nak kc suprise kat dia hehehe

mudah2an keputusan yg diambil ini dapat memberi penulis semangat yg baru utk meneruskan kehidupan penulis meniti liku2 hidup sebagai seorg pelajar 'sekolah'
3 mggu yg terakhir nie mmg penulis akn pulun habis2annn..............................
xnak pkir psl benda lain dah just fokus 4 my exm.......

chaiyok2!!! aja aja fighting!!!!!!

Saturday, October 16, 2010

mengapa ini semua terjadi??????

salam..... mr.blog... maaf lama sgt xdtg menjenguk di cni....
sejak akhir2 nie penulis agk tertekan... byk perkara yg penulis pkirkan......
dlm ms yg terdekat nie jgk ade satu kisah yg penulis nak share ngan pembaca(mcm rmi je yg nak bc huhuhuhu)

watak yg ade dlm citer nie:

-sahabat 1
-sahabat 2
-sahabat 3
-penulis


waktu pagi.... dkat sekolah di salah satu tempat yg boleh dikatakan agk menarik........


sahabat 1 : penulis tolong saya...... saya dah xtahu nak bwt mcm mn lagi.....

penulis : ehh nape nie tetiba jdi mcm nie.. cuba citer mn tahu kot2 ade yg boleh tlg....

sahabat 1 : tolong saya... saya dah xde hati nak dtg belajar kat sekolah...... klo dtg pon penulis phm sendirilah kn mcm mn keadaan kita kat sekolah... msing2 asyik memendam rs.. klo mcm nie better saya dok umh study sendiri.... lebih fokus klo nak dibndingan ngan study kat cni...

sahabat 2 : btol2 aku sokong apa yg hang cakap... aku skrg rs cam nak berhenti skol jer... nnty tyme peksa je aku dtg... gipon kita bkn jwb peksa kat cni kita gi skol owg lain jgk.....

sahabat 3 : arie2 rs mls nk dtg skol.... klo dtg pon asyik menanty dan terus menanty akhirnya apa pon xdpt baik dok umah jer.....

sahabat 1 : kita nie mcm xwujud je kat skol nie... padahal kita nak ambik peksa penting.....


penulis terdiam seketika.... tidak tahu apa kata2 yg perlu dikeluarkan dr mulut penulis... mereka semua menyuarakan suara xpuas haty n apa yg terbuku kat haty pd penulis bertubi2 hari tue......
pkir... pkir... pkir....
secara jujurnya penulis jg mrsai apa yg diaorg rs...... tetambh nak dkt2 pksa nie... brmcm2 perkra yg ada dlm fikiran penlis.......
this is the bad week!!!!!

student f6 skol lagi smua xhenti ngan kelas itu klas ini
latihan itu latihan ini...
kami?????
oleh dikatakan masih lapang...
study sendiri.....
mgkin cikgu nak kc kmi blajr sendiri tp sekurgnyaa jgnlaa xjguk kmi lgsg
kc advise ke smgt ke.. sekurg2nya termotivate skit jiwa kmi yg nak peksa nie......

wahai sahabat2 penulis maafla... penulis sendiri xtahu nak tolong settle korgnyer mslh cmna sbb wat ms skrg diri penulis sendiri pon msih terhoyong hayang dlm membuat kptusan......
apa yg penulis mampu ckap ubah aim kita semua..... apa yg kita nntykan tue mgkin susah utk dipenuhi jadi kita pndg ke depan.... xpyh nak harp owg tolong kitaa tpi kita kena tolong diri kita sendiri sbb ms depan kita nnty kita sendiri yg nak tanggung owg lain xpenah kisah pon apa yg kita rs...
doa kat Allah byk2... hnya dia shj teman terbaek kita mengadu kesedihan n berkgsi kegembiraan.......

mgkin akan berlaku satu perncgan yg agak drastik dlm kisah kehidupan penulis sbb penulis xsggup nak kecewa wat kali kedua... cukuplahh pernah terseksa satu ketika dulu....

tgah2 dok berpkir mengenang nasib diri tetiba fon penulis berbunyi satu mcj dr sahabat penulis yg mn dia sudah berada di separuh menara kejyaan yg btol2 menyentuh haty penulis... penulis baru hendak mendaki menara tersebut tp dia tetap xpernh lupa k sokongan kpd penulis..... dia seolah2 tahu keadaan penulis sekarang... dalam mcjnya:

" Ya Allah , permudahkanlah sahabat yg ku kasihi ini menduduki imtihan duniaMu...
jadikanlah debaran jiwanya disebabkan risau jika gagal melamar redhaMu...
dengarlah rintihanya yg sggup bersusah demi ilmuMu....
terimalah air matanya sebagai penyejuk kemurkaanMu.....
belailah jiwanya di saat dia terkulai lemah agar terhindar dia dari mengharapkan
selain drMU......
Wahai Allah yg maha pengasih ku rela cagarkan satu2nya simpulan ukhwah nan rapuh ini andai ia mampu menjadi mahar agar sahabatku ni layak mendapat perhatianMu....
kerana ku tahu tiada yang lebih membahagiakannya melainkan KEJAYAAN DI JETI PERSINGGAHAN INI utk di bawa pulang ke kampung akhirat nanti.......
Bittaufiq wannajah..... Amiiin............ "


bergenang air mata penulis tatkala membc msj ini... tersentuh sgt di jiwa penulis... sahabat terima kasih xterhingga penulis ucapkan.... ssghnya sebahagian kekuatan penulis adalah sokongan dr sahabat2 penulis... mudahan2 kita bersahabat hingga ke syurga kelak....

Tuesday, September 14, 2010

ceritera syawal kali nie...

selamat bertemu kembali mr.bl0g!!!kali nie penulis nak bw cite psl raya penulis kali nie..2 arie sblm raya dah blik ke kmpung tercinta....mlm tue bila diumumkan jumaat hari raya maka esok adalah puasa yg terakhir bagi umat islam....mlm yg penulis blik kmpg tue... kazen penulis ajk gi kngar.. cr brg dia skit...
penulis pon pegilah menemaninya...masyaAllah.... xpenah2 jalan kat perlis nie jem... mlm nie boleh jem...nmpk sgt ramainya org dah balik ke kmpg nie...
dicelah2 kelibat manusia yg begitu ramai... dpt jgalah kazen penulis tue brg yg dia nak....

esoknyaa seperti biasa abah n pk ngah kuar psr borong gi beli ape2 brg mentah yg patut untuk menu esok raya n berbuka puasa yg terakhir malam nie kat umh wan.....
jdi pada hari nie xde sapa pon yg bleh lepak2 tgok tv... smua owg kena wat keje masing2
yg masak memasak yg jga api yg cri alatan pisau pingn mgkuk n mcm2 keje lagilaaa....
penat tue mmg penat tapi kemeriahannya dpt mengubat segalanyaaa....





hari raya aidilfitri kali nie sederhana sahaja... tp meriah...
psing2 gi umh sanak saudara.... ke hulur ke hilir ke sana ke mari....then pas asr gi umh mak long... then blik semula umh wan dgn penuh kepenatan.......






namun dalam keseronokan kami semua penulis rs dukacita di ats apa yg menimpa oleh keluarga pak jang khairi... anknya terlibat dlm kemalangan jalan raya 3 hari sblm raya....
alhmdulillah anknya selamat cuma kakinya patah.... nmpknya beraya kat hospital sepupu penulis sorg nie.... apa yg terjadi ada hikmahnyaa.... hrp pak jang n mak jang trus kuat hadapinyaaa.... penulis doakan agr sepupu penulis nie cepat sembuh dan tidak menghalang cita-citanya smbg belajar ke Jordan.. Aminnnnnn.....

beginilah keadaan kereta sepupu penulis


mudah2an cepat sembuh




Monday, September 6, 2010

saLam aiDiLfitRi

syukur alhmdulillah diizinkan Allah kpd penulis utk menikmati puasa bersama keluarga dgn jgka masa yg agk lama.... klo x sblm nie kejap jer dpt mnjalani ibadah puasa dgn family..... sayu rs di haty....
persiapan tahun nie ala kdar sahaja..... xde pape yg baru biasa2 sj..
bila pnulis tgok kalender.. lagi 2 arie je lagi nak berpuasa....
sedeynya di haty sbb ramadhan nak tinggalkn penulis lagi kali nie.....
dptkah penulis bertemu dgn ramadhan al-mubarak ini lagi tahun hdpn?? wallahualam.....

tahun nie family penulis raya kat perlis indera kayangan.....
saat paling best ialah arie terakhir berbuka puasa... mesti meriah bila smua sanak sedara sepupu sepapat berkmpul umah wan..... rs rindu pulaakk saat tue...

apa2 pon raya2 jgk tp perlu byk memperingatkn diri jgn lupa Allah.. jg adab pergaulan.. nak bermaafan tue maaflah jgk tp hukum hakam Allah jgn lupa... semua owg nak redah jer bersalam..... bukan mahram ttap bukan mahram yea.....
jaga kata2.. jgn berkasar..... paling penting jgn membazir..... ssgghnya membazir itu amalan syaitan..... berpada-padalah dgn apa yg hendak kita lakukan....

kepada sesiapa yg mngenali diri penulis ,
penulis ingin memohon kemaafaan seandainya ada terksr bhs, keterlanjuran kata-kata dan semualah yg ade menyakitkan hati.... 1000 kemaafan di pinta.....
akhir kata SALAM LEBARAN...



Saturday, September 4, 2010

merdeka!!! 53

salam smuaaa!!!!
kali nie penulis nak share psl smbutan kemerdekaan kat sol penulis...
pd arie isnin yg lps ade smbutan kemerdekaan dkt skol...
apa yg penulis dpt lihat arietue rmi pelajar lelaki pontg skol....
then sambutan pon xbpa nak meriah coz nyanyi lagu patriotik tue xde dgn iringan lagu maka para pelajar nyanyi pon xsmgt......
knp jd begitu????? wallahualam........

esknya smbutan dkt asrama yg diamanahkn kpd penulis utk memstiknnya smua berjln dgn lancr.... pagi2 lagi dah menyakitkan atie penulis sbb bebdk lelaki hostel pyh btol nak bgi kerjsm.....geram btol dibwtnya........
cabaran paling bsr kat student perempuan pulak ade yg ikut jer tapi bwat muka xpuas hati tue masyaAllah..... hanya tuhan sj tahu......
suka ker xsuka penulis kena go on jgk mjlis tue... terkejar-kejar ke sana sini nak pstikn mjlis lancr......

ms event tgh berjln penulis puas hati dgn komitmen yg diberikan oleh peserta perempuan tp peserta lelaki... hurmmmmmm pyh nak ckp.....xtahulah apa mslh diaorg......
walaupon mjlis xseberapa tp sekurg-kurgnya ade jgk smbutan yg dibuat......

antara syarahan yg diberi.. adakah sesuai dgn tema y kita inginkan tahun nie??? mkin niatnya nak menegur tp xkena tmpat n ms.... wallahualam....


video



kadang kala tersenyum sendirian melihat mereka... mcm2 gelagat yg ade.. masing2 dlm proses meningkat dewasa.... ade yg okey.. ade yg melencong entah ke mana hehehehe
apa apapon..... boleh tahanlaaa smbtn kemerdekaan tahun nie...

Friday, August 20, 2010

rindunyaaa waktu itu.....

salam smuaa.......alhmdulillah penulis msih berpeluang utk mencoret lagi kisah yg terlintas di minda penulis kali ini...
sedar xsedar hampir 2 minggu umat islam menjalani ibadah puasa pd siang harinya dan solat terawih pd malamnyaaa... ssgghnya dalam bulan ramadhan nie byk perkara yg tidak disangka berlaku..... tahun nie mrupakn tahun kedua penulis menjlani ibadah puasa di bumi al-falah... malamnya solat terawih berjemaah bersama adik2 di surau asrama.....
ade satu malam tue ustz baihaqi ade join kmi semua solat terawih... selesai sesi solat terawih dia ade kc skit tazkirah....
waktu dia duduk di hadapan memberi peringatan2 kpd kmi selaku pelajar muslim btol2 mengingatkan penulis semasa berada di MATRI dulu........
dulu di MATRI byk program2 tazkirah mcm nie......
nasihat demi nasihat... peringatan demi pringatan..... byk sgt ilmu yg boleh diperolehi terutamanya bila ade program IJTIMAAM setiap minggu tue...... walaupon sibuk menuntut ilmu duniawi namun pengisian rohaniah penulis xpernah kosong walaupun bkn dr para pendidik di skol situ namun pengisian rohaniah yg diberikan oleh kakak2 juga amat bermknaa......

ms dulu kakak2 suka ckp :
" peluang yg Allah berikan kpd adik2 untuk menuntut ilmu di sini adik2 gunakanlah sebaik mgkin krn di sini kita pentingkan kedua2nya duniawi dan ukhrawi.... adik2 kutiplah segala MUTIARA-MUTIARA yg cukup tinggi nilainya yg tedapat di bumi MATRI ini.... ssgguhnya apa yg kita ada di sini tidak ada di tempat lain"
penulis mengakui mmg apa yg ade di MATRI tidak ada di tmpat lain ssb itulah MATRI amat teristimewa di hati penulis......

dalam bulan ramadhan nie jgk wat penulis terbayang2 suasana berpuasa di sn.... walaupon selama sebulan berpuasa dan penulis hnya berpeluang berbuka puasa dgn family penulis hnya 2 ke 3 hari sblm arie raya sbb family penulis yg jauh di ngeri perak namun bulan ramadhan yg dilalui sgt bermknaa....

di sini penulis dapat merasakan bagaimana kuih yg hanya 2 ketul perlu di kongsi dgn 5 orang..... semangkuk bubur lambuk perlu dikongsi 5 orang..... rs mcm mustahil tp itulah hakikat...... lauk yg diperolahi walaupon 3 ketul perlu dikongsi 5 org.....rs ukhwah antara penulis ngan kwn2 mkin dekat.....
kalau arie yg ade IFTHAR JAMAIE' setiap hari khamis malam jumaat lagi meriah......
berbuka puasa bersm ibu bapa yg dtg kemudian solat terawih berjemaah di dataran sekolah.....
waktu solat tue penulis rs ya Allah rs kerdilnya diri nie bila solat di bwh lanagit yg terbentg cukup luas....... semuanya indah belaka wktu itu.... masyaAllah.....

mcm tuelah manusia bila perkara baik ade dpn mata dia xpernah rs ade nikmatnya sebaliknya asyik merungut itu ini... tp bila dah hilang barulah rs ruginya... apa bleh wat semua dah berlalu... peringatan untuk diri penulis jgk supaya bersyukurlah dgn apa yg ada... setiap perkara yg terjdi pikir apa hikmahnya... knp Allah tunjukkan perkara sebegitu sebegini dkt diri penulis.... ssb Allah nak suruh penulis berfikir... berfikir... dan terus berfikirrr........

beberapa koleksi gmbar yg mengimbau kisah itu.......... :)


Friday, August 13, 2010

bila jd org tengah apa yg anda akan bwat bila?????

salam smuaaa.....
syukur alhmdulillah penulis msih ade ruang ms untuk mencoretkan sesuatu di sini......
hurmmm kali nie penulis nak cite skit something...
xtahulah mengapa penulis bleh msuk dlm cerita nie...
dssbkn sblm nie penulis xde pengalam dlm benda2 yg mcm nie
tp bila dah berhdpn dgnnya nak xnak kita kena settlekan jgk......

permslahnnya mcm nie.....

ade 1 group a nie jumpa penulis....
melpaskan rs xpuas atie kat group b.....
itu xkena ini xkena.....
pd mulanya penulis just wat pemerhatian dulu...
mmg nmpk ada jurg antara mereka.....
dan secr xlgsg tetiba group b pulak dtg jumpa penulis citer mcm2 pulak psl group a....

dlm situasi mcm tue penulis xleh nak sokong mn2 pihak.....
apa yg penulis dapati kedua-duanya ade salahnya tp msing2 xnak mengaku.....
ish... ini yg pyh nie....
dua2 nak menang.....


jd seandainya sesiapa shj ade view blog nie ( mcm ade je yg view hehehehe) harap2 blehlaa bgi skit sbyk pendapat... ataupon cdgn atau ape shj yg berkaitan dgnnyaaa.....
TERUTAMA SKALI SAHABAT2 PENULIS YG MENGENALI PENULIS....
PENULIS BERHARAP SGT2 SEDIKIT PNDGN drpd KALIAN.....

Saturday, July 31, 2010

cukup bersediakah diriku??????

2 mggu yg lepas setiap hari ade ujian.....
terutama untuk sbjk bahasa arab n syariah 1.....
jd hmpir setiap mlm bersekang mata dr tidur......
beginilah keadaannya bila xde wat prepration awl2.....
esok test mlm nie br kelam kabut nak bc itu ini.....
hafal hafal n terus mghafal.........
bila dah bersedia btol2 brlah konfiden skit jwb paper sok.....
apa soklan yg keluar tahu jwb coz dah wat persediaan yg ckup..
xde penin2 kepala nak pkir apa jwpnnyaaa

tetiba terlintas di minda penulis.......
hidup kita seharian nie sbnrnya selalu di uji....
adakalanya ujian itu kita dpt hadapinya dgn tenang.......
namun adakalanya rs xtertanggung untuk memikul ujian itu......
knp rs terbeban dgn ujian itu???
sbb diri blum ckup lagi persediaan yg sebaiknyaaa....
byk lagi perkara yg perlu dipelajari n dicari agr xgoyah utk menempuhinyaaaa....

yaAllah kuatkanlah keimanan dlm hati hambamu ini.....
permudahkan diriku utk mencri , menemui dan menerimanyaa ilmu yg cukup luas tnpa sempadan ini... jauhilah daku dr bisikan syaitan dan perkr2 mazmumah..... peliharalah diriku agr sentiasa berada dlm kalangan org yg soleh dan solehah..... ampunkanlah sgl dosa2 kedua ibubapaku yg penat lelah melyan karenahku dr kecil hingga dewasa..... berkatilah kehidupan mereka.... tanpa mereka siapalah diriku ini......

Friday, July 30, 2010

kesungguhanmu membakar semangat kami

salam smuaa!!!!!!!
terdetik di haty penulis kali nie utk mencoretkan sesuatu utk dikongsi apa yg penulis rs....
walaupon byk kerja yg perlu penulis laksanakan xsalah rsnya utk penulis luangkan sedikit ms dicni agr perkara ini terus mekar di minda penulis.....

sejak kebelakangan ini kesungguhan ckgu2 yg mengajar penulis di skol membuatkn penulis
saban hari memuhasabah diri......
terutama skali guru yg mngajar penulis bahasa arab......
ada shj helaian kerts yg akan di beri utk penulis bc n hafal....
latihan2.... nota2..... yg guru penulis tue wat sendiri....
hampir setiap waktu yg ade tymenya, akn dibwt test.....
beliau byk push push n push otak penulis utk mghafal.....
sehingga timbul rs bersalah sekiranya xdpt result yg elok untuk sbjknyaaa.......

tidak kurg juga seorg guru penulis yg penulis sudah menganggapnya ayahanda penulis yg kedua..... :)
beliau xpernah skip kelasnyaaa..... hatta sbjknya sudah habis dipelajariii.... xterintas di mindanya perasaan jemu melayan karenah kmi selaku ank didiknyaa....
beliau byk memberi nasihat kpd penulis n kwn2 mcm mn cr belajar yg berkesan berdsrkn pengalamn beliau yg cukup byk dan amat menarik utk didengari..... byk kejayaan yang sudah beliau kecapi......
beliau nak penulis n kwn2 pula merasakannyaa......
insyaAllah suatu hari nnti!!!!!!!

apa2 pon ksungguhan para pendidik membakar semngt penlis n kwn2 untuk buktikan yg kmi pon boleh berjya tp dgn syrt...... study2 jgk.. hubngan dgn yg MAHA BERKUASA bwt segalanya jgn dilupakan.....

USAHA + TAWAKAL + DOA = INSYAALLAH KEJAYAAN DALAM GENGGAMAN

Wednesday, June 16, 2010

bersawang sudah...

sorry mr. blog... lm sgt xcoretkan something kat cni...
actually byk benda br yg penulis hdapai tp xberkesempatan nak 2lis kat sni...
bulan meyg lps mmg satu bulan penyeksaan coz midyear test...
takotnyaa
klo btol buln 8 exm trial penulis rs penulis xcukup preparation ag......
sooryy blog pas real exam nnt penulis akn selalu buat dganmu yea.....
wasaalllammmm smuaaaaa!!!!!

Saturday, April 3, 2010

rehat2 smbil cuci mata

2 mggu yg lpas penulis ade trip ke ipoh for karnival jom msuk u....
plan baiknyer ngan kgkwn n ajk 2 owg cikgu utk mengiringi kitaorg.......
pagi tue seperti yg dijanjikan penulis pon kuarlaa umah n frhn area kol 8.30...
terpacaklaaa dpn tmn tue awl2 pgi....
alih2 kol 9.30 br transport smpai.....
sabor jelahhhh...
klu mgamuk nnt xde owg nak bwk gi ipoh pulak huhuhuhu
smpi jer kat sn kmi pon selingkap msuk ke dlm khemah putih itu
owgnya rmai xterkata...... penuh sesak.....
kmi pon selaku pelajr stpm selongkar universiti mn yg sesuai utk kitaorg.......
pusing sn pusing cni... kaki pon dah penat bdn pon dah letih.....
perut pon lapaqq!!!!!!!!
tgah sesibuk cr port nak rest jmpa pulak ngan geng f6 sabar.......
bork2 ngan diaorg jap...
then borak3 ngan mama kiut yg ku winduuuuu.......
then kmi yg ditingglkan oleh ustz kat cni kena pepndai idup cr mkn tgh hari.....
tggu tggu n tguu kol 3.15 br ustz dtg blik.......
then gi singgah umah miss nadiah jap.....
mkn2 skit kat umh dia....
then trus menuju kembali ker istana indahku huhuhu...
jmput semua kgkwn n ustz dtg umh sblm diaorg mneruskan perjlnn ke pb....

mlm tue buka fb jap upload apa gmbr yg patut...
then..... mata pon sudah ngantuk giler.......
tidurlaaa diriku ngan nyenyaknyaaaaa!!!!! zzzZZZZzzzzZZZzzz

Saturday, March 20, 2010

bersawang sudah!!!!

sory my blog hmpir sebulan xupdate huhuhuhu...
byk keje nak wat arrr...
tgn ade dua jer xleh nak wat semua....
hurmmmm apa nak citer yea kali nie........
bulan marh thn nie ade maulid rasul......
thn nie ade wat aktivitilah skit sempena smbutan nie....
kena wat kain rentg...mula2 penin jgk pkir nak wat cmnaa.......akhirnya kmi selaku form just wat yg simple...
bkan niat nak mng pon just enjoy for this celebration.....
bermula ptg rabu kmi smeua peljr alfalah kelam kabut menyiapkan kain rentg masing2
penulis n kgkwn mewrna abih kain rentg tue..wat keje smpi dkt kol 7 huhuhuhu......
and one more things kitaorg berpakat nak pki bj sm...
esoknnya hnya tuhan sj yg tahu betapa rminya insan2 yg menegur bj kitaorg yg sm huhuhuhu
mcm nak nasyid pon ada boria pon boleh jd... tebal muka jer pi skol pgi tue hehehe
sesi perarakan pon bermula.... kmi f6 dahlaa skit cmna nak lwn ngan depa yg rmi2 tue hurmmmm....
berarak n berarak para juri pon ambik mrkah utk kain rentg n perarakan terbaik..
tnpa diduga kmi f6 menang!!!!mcm xcy coz xde niat lgsg nak fight ngan adik2...alhmdulillahhh rezeki utk kmi thn nie.
kpd adik2 cuba lagi taun dpan ....chaiyok2!!!


kain rentang hasil karya bersama form 6
piala kemenangan yang kami dapat

Saturday, February 13, 2010

masalah dtg lagi!!!

sukan dah settle....
igtkan blehlaaa fokus kat study
bebdk asrama wat hal pulak....
esko2 pon sm....
byk kali dah tegur.....pesan ... ckp...
tp wat jgk kesalahan tue...
bila ckp tegas ckit kata kita marah...
n depa pon mulaaa nak memberontak...
aduhai... penin-penin nak layan karenah bebdk nie...
warden pulak apa2 mslh cr f6 dulu...
bertubi2 soklan ade tnya...
jwb salah xjwb pon salah......
dahlaa antara f6 pon ade gap.....
smpi ckgu2 ustz2 ustzh2 semua pasan....
jenuh jgk nak jwb.....
walaupon f6 nie xrmi tp owg tetap perasan.....
n akhirnyaa penulis n sowg kawan penulis telah tertgkap oleh seseorg nie yg cuba untuk mengorek rahsia apa yg terjd pd kmi.......
n apa sbnrnya mslh kmi.....
mula2 penulis berpakat xnak citer pape pon...
tp owg tue tetap nak tau jgk
disbbkan ade perasaan belas kasihan dlm diri nie penulis berpakat cite skit je jgn lbih.....
tp almklumlahh bila buku dah buka mesti nak tau citer smpi abih kn....
so seseorg nie dok korek rahsia kmi abih2 abihsan.......
smpi naik beku tgn penulis dok dlm bilik dia tue hmpir 3 jam.....
tp penulis bersyukur sekurg-kurgnya seseorg nie kc jln untuk selesaikan mslh tue....
so penulis n kwn penulis dah nmpk jalan tue cuma nak pi ngan xnak je lg.......
hopefully apa yg dirancg n apa yg diharapkan membuahkan hasil yg terbaik... aminn....

Friday, January 22, 2010

i'm home again

this week blik umah lagi.....
sperti biasa homework bertimbun...
walaupon skol bz ngan sukan...
homework tetap homework...
setia sgguh ia mengekori diri penulis hehehe......
ckp psl sukan nie kali pertama penulis mengikuti program skol nie...
penulis telah di masukkan ke umah sukan kaler kuning!!!!!!
berdsrkan sejrah..... umah kuning nie slalu dpt num satu tp.....
num satu dr belakang hehehe........
penulis rs bertuah jgk coz ckgu2 umh kuning semua sporting n mudah utk bekerjasama....
so xde mslah penulis nak ngam ngan ckgu2 umh kuning
umah kuning nie semgt kesukanan cukup tingggi....
smgt sorakan gerenti mng....
tp bila msuk acara dapat num tuttttt hehehehe
apakan daya...
tp penulis xkoisah pon ngan semua tue......
penat mmg penat coz tiap2 ptg ade latihan......
next week dah sukan...
so mggu dpn lagi bz....

pasnie nak kena jd urusetia mtq pulak.....
xtahulaahh jd cmna pulak.......
tggu dan lihat jelah...
kat skol pulak seperti biasa ckgu2 xpnah miss msuk kls.....
every day ade presentation.......
jd dah biasa je rsnya nak berckp kat dpn kls...
home work pon bleh tahan........
ini pon curi2 ms nak update blog...
pasni nak kena settlekan bj f6 tue...
cr blik kain p3 islam yg thn2 lps nyer....
siapkan note...
graf pa....
n mcm2 lagilahhhh
muet pulak bulan mei dah exam...
bulan januari nak abih dah!!! kjp je rs ms nie berlalu....
apa2 pon main2 jgk...
amanah kena laksanakan jgk...
yg paling pnting blajq jgn tinggl!!
last chance at skol..
after this xde peluang dah......
beringat sebelum kena!!!

Friday, January 15, 2010

story 2 weeks at skol

assalamualaikum......
alhmdulillah berkesempatan lagi penulis nak mgupdate blog nie.....
kat cni penulis nak share serba sedikit apa yg terjdi selama 2 minggu penulis kembali hidup di dunia alfalah.....
fisrt week penulis telah dikejutkan dgn satu berita..
penulis telah dilantik mnjd setiausaha asrama....
hurmmm barat sgt tgsn nie coz setisp report penulis kena wat.....
pastue ustzh nak tgk mcm mn jwtn kuasa asrama 2010 kontrol asrama tahun nie....
mggu nie jgk bz ngan mesyuarat perlantikan utk unit uniform, permainan, kelab n merents desa....
penat xterkata....
walaupon bz ngan bnda2 cmtue homework tetap ade... huhuhu... terkjr2 jgk dibwatnya

mggu ke2 skol kena pkir utk orientasi form 1 thn nie....
sakit jgk pkir utk program diaorg thn nie.....
orientasi selama 3hari 2 mlm...
inilah kali pertama mers mnjd seorg fasi...
terpaksa jerit2.. buat2 marah....
kelakar pulak rsnya...
tp pengalaman yg pling xdpt dilupakan apabila penulis kena arrage 4 sesi muhasabah diri....
dulu2 asyik dgr owg memuhasabah diri kita.... kali nie kita pulak nak memuhasabah diri owg!!!!
berat2... bkn senang.... dlm ketakutan penulis cuba tenangkn diri penulis dgn berkata penulis bleh...... xmustahil utk penulis melakukannyaaa.....
penulis ngan nae bergabung tenaga mengetuai sesi muhasabah itu......
alhmdulillah penulis berpuas hati ngan amanah yg penulis laksanakan......

baru 2 mggu sekolah mcm2 amanah telah penulis pikul...
wktu ini penulis dpt rskan bhw penulis sedg diuji bagaiman utk mmbuat sesuatu keputusan apabila penulis selaku senior di skol , mnjd tumpuankpd adik2 utk bertnya mcm2 soalan dkt penulis....
mudah2 an dgn situasi ini pemikiran penulis mnjd lebih matang...... amiiinn....

Friday, January 1, 2010

1 more day.... hurmmmm

salam....
sesungguhnya penulis masih tidak puas ngan cuti penulis......
arienie sudah 1 januari 2010
penulis akn mghadapi satu peperiksaan bsr thn nie...
rs cm br je pas spm....
alih dah nak stpm .....
one more thing this year i'm 19 huhuhu
btol ker
mcm mimpi je rs......
cuti nie kgkwn nak kata msj xdelah sgt.....
just byk contact kat fb n ym....
kgkwn kat alfalah pon jrg contact... klu ade pon soalan bonus yg akn ditnya
amacm ba???? amacm muet??? huhuhu
smua jwb adelah wat skit2 yg mana tau je
ish3 dgr kat miss lind abihlaa kitaorg
4 ba pulak klu ustz azmir tau mau ngamuk dia nnt.....
syukurlaaa ustz nie baik atie....
hrap2 dia phm situasi kitaorg hehehe

bila tgok blik takwim aktiviti bebdk stpm utk thn 2010
masyaAllah.... padat tol
dlm sekolah luar sekolah
minggu bhs ini bhs itu
kem sn
kem sini
tutorial
kolikium
wah3 mcm3 lagilaaa
skol pulak blik kol 4 ptg
mesti kitaorg kena buli abih2sn oleh ustz .........
xleh disiarkan namanya nnt perang besr kat skol hehehe

apa2 pon penulis kena hdapinyaa jgk......
wahai diriku cubalah dikau selesakn diri di skol itu...
jgn biarkan mslh smpingn ggu pelajarnmu...
igtlah wahai diriku...
ini peluang terakhir mu utk ke universiti... iNGaT!!!!!!!
buktikan yg kau pon boleh walaupon kau lmbt skit drpd org lain... chaiyok2!!!!!